Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Vigasztalódás a gyászban

Hogyan dolgozzuk fel szeretteink halálát, a válást és más fájdalmas veszteségeket? Azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt. A Csíkszeredában október 13-án, hétfőn délután 6 órakor kezdődő találkozások erre keresik a választ. A gyászcsoport hasznos lehet mindazok számára, akik hozzátartozójukat veszítették el, akiknek régebben vagy a közelmúltban szembe kellett nézniük a halál okozta fájdalommal. A szervezők várják azokat is, akik másfajta veszteséget éltek át (például elváltak), és szívesen keresnék a továbblépés lehetőségét hasonló tapasztalatokon átment társakkal együtt. A csoport a második alkalom (október 27.) után zárttá válik, hogy óvja a tagok megosztott érzéseit. A találkozások helye: Gál Sándor utca 15. További információk: e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: 0749 87 82 98 (Kovács Márta pszichológus) és 0746 138 763 (Nagy Enikő Zelma szociális testvér). A részvétel díjmentes.

 

Önsegítő csoport daganatos betegeknek Székelyudvar­helyen

Túl lehet élni a rákot? Nem mindig. De a félelmeinket kibeszélni, önmagunkat megismerni, a harcot megvívni együtt könnyebb – vallják azon önsegítő csoport tagjai, melyet a Gyulafehérvári Caritas indított több mint három éve a daganatos betegek számára. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a betegeknek és a betegségből kigyógyultaknak kétségeik, félelmeik megbeszélésére. A csoportvezetők, meghívott szakértők segítenek abban, hogy a betegség legyőzése során minél kevesebbszer merüljön fel a feladás gondolata. A betegséget kezelni kell, de nem lehet a gyógyulási folyamatban csak erre összpontosítani, fontos az érzelmi válsággal való megküzdés is. Teljes életet élni, ez a legfontosabb cél! Október 20-tól újabb csoport indul a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi székhelyén, melyre szeretettel várják az érintetteket. A kéthetente zajló találkozások létszáma korlátozott. Érdeklődni és iratkozni október 15-ig a Gyulafehérvári Caritas Kossuth utca 18. szám alatti székhelyén, vagy a 0732-830171-es telefonszámon lehet hétköznaponként 8–16 óra között. (Caritas)

 

Újra indul a Katolikus Akadémia

Az egyetemi évvel együtt újra indul Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának szervezésében a Katolikus Akadémia. Első előadását a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem rektora, Várnai Jakab OFM tartja október 9-én este 7 órától Teológiai kérdések a „szegény egyházról” címmel.

 

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó

A székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben október 11-én, immár tizenegyedik alkalommal tartják meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót Jézus ránézett és megkedvelte! mottóval. Erdélyben több mint 15 karizmatikus közösség található. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehirdetésre is. A befejező szentmisén László Rezső kapnikbányai plébános prédikál. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók. (Mária Rádió)

 

Tanévkezdés a Papnevelő Intézetben

Szeptember 28-án, Szentírás vasárnapján tartották a gyulafehérvári székesegyházban a szeminárium tanévkezdő szentmiséjét, amelyben a kispapok a Szentlélek segítségül hívásával kértek kegyelmet az új tanévre, majd hivatalosan megnyitották a 2014/2015-ös akadémiai évet, amely a gyulafehérvári intézmény életében a 261. főiskolai tanév. A szentmisén a szentbeszédet a szeminárium új prefektusa, Birton Róbert eskütétele követte.
Az idén 13 elsőéves kispap kezdte meg tanulmányait. Az évnyitón Jakubinyi György érsek a meghívásról beszélt, arról, hogy Isten előbb szeretett minket. „A hivatás Isten kiváltságos szeretetének a jele” – mondta, kiemelve, hogy a kispapoknak arra kell törekedniük, hogy személyes kapcsolatba kerüljenek Jézussal. (Mária Rádió)

 

Szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén

Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén október 3-án, pénteken du. 6 órakor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutatott be a nagyváradi székesegyházban. A szentmise szónoka Kóhr Balázs kanonok volt. (A nagyváradi püspökség titkársága)

 

Magyar Ház-avató Türben

 

A II. Türi Magyar Napok keretében, szeptember 27-én megtartották a Magyar Ház-avató ünnepséget Türben. Kémenes Lóránt plébános köszöntő beszédében kiemelte, hálás azért a példaértékű összefogásért, ami a magyar emberek érzékenységéről tanúskodik, és amire szükség volt ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt elkészüljön a ház. Jövőbeli feladatuk pedig „lelkesíteni”, benépesíteni e házat – hangsúlyozta. (Kovászna Megye Tanácsa)