Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Egy falat a léleknek
  • Olyan világban élünk, ahol mindennaposak a személyi jogok megsértése, az igazságtalanság, a korrupció, a botrány és az erőszak. S ez a megállapítás nem elsősorban kifelé mutogatás akar lenni, hanem olyan, amely saját életemről, életvitelemről szól. Mert ha egy kicsikét jobban megvizsgálom önmagamat, akkor könnyen beláthatom, hogy mindezeknek én is a részese, művelője vagyok.
  • Olyan világban élünk, ahol a tudomány és a technika fejlődése rengeteg jót tesz, de gyakran rombolni is tud, sőt, egyes esetekben kifejezetten a gonoszság eszközévé lesz. És mindezért nem a technika a hibás, hanem az azt rosszul kezelő ember.
  • Ma a technikának köszönhetően a kommunikáció által szinte összezsugorodik a világ, belép a szobámba, szinte az intim szférámba, de gyakran a közvetlen szomszédaim, vagy azok, akikkel együtt, egy lakásban élek, idegenekké lettek számomra. Erről árulkodnak az eléggé gyakran megszakadt kapcsolatok, a tönkrement családok.
  • A különféle technológia segítségével éveket tudunk adni az életnek, de valami miatt éppen az éveknek nem tudunk életet adni; mert üresek, kiégettek vagyunk.
  • Élet csak az életből tud fakadni. Azt, hogy – miként a szőlővessző a szőlőtőből él – a Krisztushoz való tartozásnak ma milyen jelei vannak, az leginkább a szeretetről, a tartós kapcsolatokról, a közösségi élet milyenségéről lehet felismerni. Ahol igazi élet van, ott jelen van a mindig átformáló és megtartó kegyelem.
  • Tehát ne mondd tovább azt, hogy „ilyen vagy olyan a világ”, hanem nézz arra a világra, amely benned él, illetve figyelj arra, mit kell tenned azért, hogy az a világ éljen benned és körülötted, amely egészen át van itatva Isten életével.