Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében szociális tevékenységet végző szervezetek, közösségek immár harmadszor találkoztak szeptember 26–27. között a csíksomlyói Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban. Visszatekintettek az elmúlt időszak közös munkájára, és újabb együttműködési alternatívákat kerestek, tárgyalva a Főegyházmegye Szociális Karitatív Bizottságának tevékenységébe való bekapcsolódás lehetőségeiről.

A Gyulafehérvári Caritas összefogó keretet kezdeményezett 2012-ben a főegyházmegyében szociális tevékenységet végző közösségek, szervezetek számára, azzal a céllal, hogy legyen közös találkozási felületük, szakmailag segítsék egymást, megerősödjenek és továbbépüljenek az együttműködések.

Hetvenhét közösséget, szervezetet sikerült ilyenformán beazonosítani, megkeresni, amelyből ötvenhat szolgáltatott magáról adatot, és a három év alatt hatvan szervezettel, közösséggel sikerült tartani a kapcsolatot valamilyen formában. Intenzív munka folyt, közel hetven szakmai műhelymunkára került sor, illetve számos egyéni szaktanácsadás történt projektmenedzsement, humánerőforrás, önkéntesség, kommunikáció, pénzügyi, jogi és adminisztratív területeken. Több közös akció valósult meg, mint például a csíkszeredai szeretetmorzsák vagy a gyermekeknek szánt nyári programok. Szép számban vettek részt a szervezetek képviselői a közösségfejlesztő képzéseken is. Létrejött egy közös honlap is, a www.szocialisforum.ro, amelyen jelenleg negyvenegy közösség mutatkozik be és lehetősége van arra, hogy tevékenységéről aktuális információkat osszon meg. A honlapra való feliratkozás továbbra is nyitva áll a szociális tevékenységet folytató közösségek, szervezetek számára.

A fórumon a további közös munkát, együttműködést a Főegyházmegye Szociális Karitatív Bizottságának tevékenységébe való bekapcsolódásában látták. Hiszen a bizottság egyik küldetése, hogy hálózatba fogja azokat a kezdeményezéseket, közösségeket, szervezeteket, amelyek az egyházmegye területén karitatív szolgálatot vállalnak fel. Fontos, hogy ezek a közösségek tudjanak egymás tevékenységéről és segítsék egymást.

Bányász József, az egyik legrégebbi bizottsági tag bemutatta ennek létrejöttét, eddigi tevékenységét, és beszélgetést kezdeményezett a jelenlegi helyzetről. Sajgó Balázs, a bizottság megbízott titkára kifejtette, hogy akkor van értelme a közös munkának, ha Istenre alapozódik, hiszen minden igazi közösségi élet belőle indul, önmagában pedig minden emberi produktum megbukik. Mindketten rávilágítottak az egyház szeretetszolgálat küldetésére, meghívták a szervezeteket a bizottság tevékenységébe való bekapcsolódásra.

A fórum szentmisével ért véget, ahol Isten áldását kérték erre a közös tevékenységre.