Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma


Új gyógypedagógiai központ épül Csíkszeredában a Szent Ágoston kápolnaépület helyén 

A Gyulafehérvári Caritas nappali foglalkoztató központja öt éve működik a Szent Ágoston-templom alagsorában, ám mára már szűkössé vált, kinőtte magát, és a minőségi foglalkoztatás a mintegy 20 fiatal számára egyre nagyobb kihívást jelent. A központba olyan fiatalok járnak, akik betöltötték 18. életévüket, és valamilyen fogyatékkal élnek. Vannak köztük autisták, Down-szindrómásak, skizofrének, értelmi fogyatékkal élők, hallás- és látássérült fiatalok, akik napi rendszerességgel vesznek részt a Caritas szakemberei által vezetett foglalkozásokon.


Nagy lehetőséggel állnak szembe ezek a fiatalok és a Caritas munkatársai, ugyanis a volt kápolna épületét alakíthatjuk át olyan gyógypedagógiai központtá, amely egyedülálló lehetne a csíki régióban. Jelenleg hiánycikk egy olyan hely, ahol azok a fiatalok tevékenykedhetnek, akik kikerülnek különböző központokból, iskolákból, kevés a védett műhely, ahol megmutathatnák értékeiket, szakmai fejlesztésük tovább folytatódna.

A tervek lassan elkészültek, és mielőbb szeretné a szervezet, ha a tulajdonképpeni átalakítási munka is elkezdődne.

Külön csoportokban tudnának foglalkozni az azonos fogyatékkal élő fiatalokkal. Védett műhelyeket is terveznek, ahol alkothatnak, egy nagyobb teremben pedig a mozgáskompetencia-fejlesztést, gyógytornát is sokkal jobb körülmények között végezhetik a szakemberek. De tervben van egy tankonyha is, valamint szülői csoportokat is szeretnének indítani. Ahhoz, hogy ez az álom megvalósuljon, a közösség összefogása is szükséges. A Szent Ágoston plébánia használatba adta az épületet a Caritasnak, megvannak az elképzelések, de nincsenek még meg a szükséges források. Ezért a segélyszervezet minden adandó alkalommal el szeretné juttatni kérését a helyi közösséghez.

A csíkszeredai Codex együttes díjmentesen vállalt egy jótékonysági előadást, ami már jelzésértékű. A szervezet munkatársai bíznak benne, hogy mások is melléjük állnak, és szép kezdése lehet a gyógypedagógiai központ megépítésének. Mindenkit nagy szeretettel várnak!