Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Elmenni a határokig!

Pasztorális Napok a Gyulafehérvári Főegyházmegyében 

A következő pasztorális év témája kifejezetten missziós terület: a szórvány. Ezért a pasztorális napokat idén nem egyetlen központban szervezik, hanem a szórványrégiókban, az alábbi négy helyszínen és időpontban: Szeptember 22: Marosvásárhely, Deus Providebit Tanulmányi Ház;Szeptember 22–23: Alvinc, Pongrácz Szent István Tanulmányi ház;Október 6–7: Sepsiszentgyörgy, Sugásfürdő;Október 8: Kolozsvár, Szent Mihály plébánia.A szórványban szervezett pasztorális napok célja jobban megismerni a szórványt, az ott adódó nehézségeket és esélyeket; valamint lehetőséget adni arra, hogy a szórványban tevékenykedők elmondják gondjaikat, felleltározzák az adott realitásokat, és ők fogalmazzák meg a számukra elfogadható és megvalósítható jövőképet.  A találkozók közös munkára alapoznak. Ezért a szervezők előzetesen egy tényfeltáró kérdőívet küldenek minden résztvevőnek, azzal a céllal, hogy a műhelymunka résztvevői már otthon ráhangolódjanak a beszélgetés témáira. A műhelymunka és ennek megfelelően a kérdőív is három témát jár körül: melyek azok a problémák, amelyekkel a szórványközösségek szembetalálják magukat, milyen terveket szeretnének megvalósítani, és milyen erőforrásokra támaszkodhatnak ebben a munkában.

A találkozók mottója: Megmaradni Jézusban, megélni a keresztény hovatartozásunk örömét, elmenni a határokig! (Ferenc pápa) Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen lehet szeptember 17-ig, a kiválasztott helyszín és időpont megjelölésével. További információk: http://www.katolikhos.ro/pasztoralis

(GYEPI)

 

Indul az őszi jegyeskurzus Marosvásárhelyen

A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében október 7-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. 

A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben más párokkal való ismerkedési alkalom, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. Nyolc hétig tart és december 2-án ér véget. A találkozók kedd esténként 19.00–21.00 óra között lesznek, és lelkész, orvos, pszichológus és keresztény házaspárok tartják. Az együttlétek formája interaktív, az előadások mellett lesznek beszélgetések, csoportmunkák is. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik a közeljövőben szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat, egymást és párkapcsolatukat.  A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél, háromgyermekes házaspár. 

Jelentkezni október 4-ig lehet Szénégető Istvánnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0743-138.784 vagy a Sófalvi házaspárnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0744-799.055. (A következő kurzus 2015. február 3-án indul és március 31-én ér véget.)

(Katolikus Családpasztorációs Iroda)

 

A Romániai Püspökkari Konferencia őszi ülésszaka

A Temesváron szeptember 2–4. között megtartott konferencián a 14 római és görögkatolikus főpásztor mellett jelen volt Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius, a Szentszék nagykövete Romániában és a Moldovai Köztársaságban, valamint Anton Coşa chişinăui megyéspüspök. A főpásztorok tanácskoztak az új pasztorális év eseményeiről: a Megszentelt Élet Évébe való bekapcsolódásról, a 2015-ben Kolozsváron megtartandó Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóról, valamint a 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozó előkészítéséről. Elemezték a Vallásügyi Államtitkárság Az állam és a vallási felekezetek című kiadványát. Továbbá megvitattak több, a katolikus neveléssel kapcsolatos témát, kiemelve a vallási versenyek és olimpiászok fontosságát, a romániai katolikus oktatás minden formájának fejlesztését és támogatását. Terítékre került több liturgikus, szociális és adminisztratív jellegű téma is. Ilyen volt például a 102/2014-es számú, a temetőkre, krematóriumokra és temetkezési szolgáltatásokra vonatkozó törvény, amelyet a Romániai Püspökkari Konferencia vitathatónak talál. A püspökök úgy határoztak, hogy levelet intéznek Románia kormányához, amelyben a törvény életbe lépésének elhalasztását kérik a szükséges változtatások és kiegészítések céljából. A konferencián részt vevő püspökök ellátogattak a máriaradnai kegyhelyre, ahol az egyházért, az országért, valamint Ukrajna, Irak és Szíria békéjéért imádkoztak. A Püspökkari Konferencia következő ülését 2015. május 6–8. között Szatmárnémetiben, a Római Katolikus Püspökségen tartják.

 

Betegápoló intézmény Székelyudvarhelyen

A Gyulafehérvári Caritas már régóta tervezi egy olyan betegápoló intézmény létrehozását, amelyben gyógyíthatatlan, agyvérzést szenvedett és krónikus betegeket minőségi kezelésben, gondozásban részesíthetnének. Székelyudvarhelyen, a Kolping szervezet által 2008-ban felépített épületet megkapták erre a célra, és európai uniós támogatással sikerült átalakítaniuk a Regionális Operatív Program 3. Prioritási Tengelye – A szociális infrastruktúra javítása – keretében. Az épület ezáltal alkalmassá vált arra, hogy a betegségük utolsó stádiumában lévő személyek, az agyvérzést szenvedett, illetve krónikus betegek olyan támogatásban részesüljenek, ami az egyéni kompetenciák támogatásával az önálló élet teljes vagy részleges megtartását, visszanyerését tűzi ki célul. A sajtótájékoztatóval egybekötött átadó ünnepség és az intézmény felszentelése szeptember 16-án, kedden 11 órakor lesz a Papkertben (Rózsa utca 16 C.). (Endes-Ábrahám Ibolya)

 

Boldogabb családokért iskolai program

A Gyulafehérvári Főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szervezésében október 16–18. között a Boldogabb családokért iskolai program keretében képzést tartanak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A képzés vezetője: Lepedus István, a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Olyan szentségi házasságban élő házaspárok, illetve szakemberek jelentkezését várják, akik vállalják azt, hogy legalább egy osztályban, hároméves ciklusban, évi 6–10 foglalkozást tartsanak az osztályfőnöki vagy hittanórák keretében. Jelentkezhetnek olyan fiatalok is, akik keresztény értékrend szerint készülnek a szentségi házasságra. Érdeklődni a 0743-152008-as telefonszámon lehet.

 

Táncmeditációs lelkigyakorlat

Csókási Anna, a Szent Szív Társaság nővérével szeptember 27., 9.00 órától szeptember 28., 13.00 óráig táncmeditációs lelkigyakorlat lesz a nagyváradi Posticumban. A lelkigyakorlat lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők elmélyítsék Istennel való kapcsolatunkat, és megérezhessék testük és lelkük egységét. A lelkigyakorlatunk alatt szilencium lesz. A résztvevőknek vinniük kell magukkal: Szentírást, könnyű öltözetet, zoknit, füzetet! Minden jelentkezőnek külön szobát biztosítanak, hogy lelkigyakorlatuk zavartalan és elmélyült lehessen. A teljes ellátás ára: 28 euró. Jelentkezni és érdeklődni az info@posticum e-mail-címen vagy a 0744 50 40 51-es telefonszámon lehet.

 

Tanévnyitó a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumban

Szeptember 15-én, hétfőn 9.00 órakor a székesegyházban a a Veni Sancte szentmisén Böcskei László megyéspüspök a tanintézet diákjaival, tanáraival és a jelen lévő szülőkkel közösen kedvért, szorgalomért és kitartásért imádkozik. (A nagyváradi római katolikus püspökség titkársága)

 

Élő Rózsafüzér Udvarhelyen

 

Egész napos rózsafüzér-zarándoklatot tartottak szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén Székelyudvarhelyen. A máriás imacsoportok által szervezett zarándoklat a Jézus-kápolnától indult, állomásait a város templomai képezték. Az imanapot a Székely Kálvárián végzett keresztút és az Ugron-kápolnánál bemutatott szentmise zárta.