Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Milyen szerepe van, illetve kellene hogy legyen a médiának az egyház életében, hogyan használjuk a tömegkommunikációs eszközöket – ezeknek a kérdéseknek a mentén taglalták az egyház és a média nem mindig felhőtlen kapcsolatát három napon át a németországi Freisingben, a Renovabis hagyományos őszi konferenciáján.

A kelet-európai újjáépítést immár 25 éve támogató Renovabis, a német katolikus egyház szervezete nagy hangsúlyt fektet az egyházi média munkájára is, évek óta célirányosan médiaprojekteket is támogat. Stefan Dartman jezsuita, a Renovabis vezérigazgatója hangsúlyozta: „Fontos a média társadalmi szerepe a Kelet és Nyugat egyházi partnerségének erősítésében.” Több mint 16 millió eurót fordítottak eddig a hozzávetőlegesen 850, a médiát támogató programra (médiaképzések, újságírói versenyek, csereprogramok, sajtótermékek, weboldalak létrehozása stb.).

 

A szeptember 3–5. között megtartott 18. konferenciára 30 országból 350-en, Romániából pedig 20-an vettek részt, az ortodox, görög- és római katolikus egyház különféle szervezeteinek képviseletében. A lehetőségek piacán többek között bemutatkozott a Pro Educatione Egyesület, a Gyulafehérvári Főegyházmegye felnőttképzéssel foglalkozó szervezeteinek hálózata is.