Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

„Semmi sem pótolhatja azt a méltóságot, amit a munkának köszönhetünk”, idézte a szentatyát Opra István plébános az augusztus 31-én, a terményért való hálaadás ünnepén, amelyet idén negyedik alkalommal tartottak meg. (A következő vasárnapokon a filiákban, Hatolykán és Martonfalván volt hálaadó ünnepség a termény betakarításáért.)

A szentbeszédben elhangzott, hogy az alig 13 éves Jorgét (a mostani Ferenc pápát) apja a nyári szünetben dolgozni küldte. A pápa nagyon értékesnek tartja saját fejlődésében ezt a munkát: „Nagyon hálás vagyok apámnak, hogy dolgozni küldött. A munka volt az egyik legjobb hatás, ami életemben ért. Mert a munka ad méltóságot az embernek.” Ugyanakkor Ferenc pápa felhívja a figyelmet a szabadidő jelentőségére is. A dolgozó embernek idő kell a pihenésre, a családdal való együttlétre, az olvasásra, a zenehallgatásra, a sportra. Ezt a lehetőséget csorbítja a vasárnapi munkaszünet elmulasztása. Ha a munka mellett nincs lehetőség az egészséges pihenésre, akkor a munkás rabszolgává válhat. A plébános kiemelte, hogy egy kis életmódváltással sort lehet keríteni a nyaralásra, kikapcsolódásra, szerényen, de ugyanakkor vidáman és önfeledten. A plébános megáldotta a kenyeret, a bort és az Isten adta szebbnél szebb terményeket, amelyeket a falu lakói kemény munkával előteremtettek. Szentkatolnán az emberek napestig dolgoznak, a hivatalos munka mellett az istállóban állataikkal, és sokszor erejüket meghaladva a mezőn. A szentkatolnaiaknak méltóságot ad a munka és méltók a pihenésre. A búzát az ünnepséghez egy helybéli gazda, Bakk István szolgáltatta, amiből Fülöp György pék és családja sütött finom kenyeret. A szentmise és az áldás után versek és ének következtek, majd a templomból kijövet a közösség elfogyasztotta a finom, ropogós házikenyeret, a jó bort, a gyerekek a gyümölcsöket. Az ünnepségen részt vett a község polgármestere, Tusa Levente is. Az ünneplő közösség hálát adott a mindenható Istennek, hogy áldását adta a terményekre, és kérte, hogy mindenkinek legyen munkája és lehetősége a pihenésre meg szórakozásra is.