Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Film

Törőcsik Mari Kolozsváron „csúcsformát futott”. Érezte, nagyon sokan várják őt a kolozsváriak közül. Valódi színészösztöne most sem hagyta cserben. Érezte, önmagát kell adnia. Őszintén, úgy, amilyen. Ennek is köszönhette azt az örömujjongást, amellyel a sajtótájékoztatón fogadták őt. Hiszen hírneve, életműve a filmvilágban adta az alapot arra, hogy őt a XI. alkalommal megrendezett TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) igazgatója, Tudor Giurgiu, valamint Mihai Chirilov művészeti igazgató és a fesztivál zsűrije életműdíjjal tüntesse ki.

Törőcsik Mari Kolozsváron, a Hunyadi téren épült Nemzeti Színházban megtartott záró gálán vette át a trófeát, karrierje során a nyolcadikat. 120 filmben szerepelt. A kor legjobb magyar és külföldi rendezői versengtek érte. Benne elejétől megvolt az a tulajdonság, hogy rögtön ráhangolódjék arra a munkastílusra, amely a filmgyártást s az adott rendezőt jellemzi. Kitűnőbbnél kitűnőbb partnerekkel játszott. A sorozatos sikerek visszahatottak a művésznőre, aki távolról sem kímélve magát, jóformán reggeltől estig, estétől reggelig mindig annak a művészetnek élt, melyben a legtöbbet tudott nyújtani.

Kegyes volt hozzá az élet. Akkor volt ott, a legjobb helyen, amikor épp szükség volt rá. A magyar filmgyártás váltott. Kellett az új típusú színész, rendező, forgatókönyvíró, aki mindazokat az elvárásokat tudta teljesíteni, amelyeket a politikai vezetők szerettek volna megvalósítani. A filmművészetben hatalmas harcok dúltak. A már befutott és a közönség általa jól ismert sztárok kénytelenek voltak elhagyni a magyar filmművészet ingoványossá vált talaját. Rengeteg olyan művész tűnt fel, aki különböző okokból „sérüléseket” volt kénytelen elszenvedni. Ebbe az átmeneti zűrzavarba teljesen ismeretlenül, nagyon tehetségesen belépni főnyeremény volt.

A II. világháború utáni magyar filmgyártás első, nemzetközileg is kiemelkedő magyar filmje az 1955-ben Fábri Zoltán rendezésében készült Körhinta. Két fiatal a főszereplője Törőcsik Mari és Soós Imre. Mindkettő a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke. A film szerint szerelmesek egymásba, a történet körülöttük szövődik. A kor szelleméhez, a hagyományokhoz hűen, amint az a filmben is elhangzik, „…a föld a földdel házasodik a paraszti világban”. A történet valósághű, sorsszerű ábrázolása az adott kornak. A filmet az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Aranypálma-díjra jelölték. A magyarországi és nemzetközi fogadtatás mindkét fiatal és rendkívül tehetséges művészt a filmvilág figyelmébe emelte. Ennek következtében nyíltak a kapuk, és Törőcsik Mari ettől kezdve töretlen pályán haladt. Filmszerepek sokaságát játszhatta el. Néhány filmje: Holdudvar (r. Mészáros Márta, 1968), Elektra (r. Jancsó Miklós, 1974), Macskajáték (r. Makk Károly, 1972), Szamárköhögés (r. Gárdos Péter, 1986), Szerencsés Dániel (r. Pál Sándor, 1983). Costa Gavras meghívta, lépjen fel a Music Box című alkotás forgatása során, 1990-ben. Maár Gyula a Törőcsik Mari Cannes-ban című dokumentumfilmjében (1997) a művésznő cannes-i tapasztalatait összegezte.

A kitüntetések sem maradtak el. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze. Színpadi színészként is kiváló, akinek alkalma volt őt színpadon is látni, meggyőződhetett erről.

A kolozsvári találkozó egyik nagy érdeme az őszinte beszélgetés volt. Azokról a napokról beszélt, amikor visszatért a messzeségből, a szinte-halálból, s azokról a kitűnő orvosokról, akik hónapokon keresztül fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy őt az életnek visszaadják, biztatták és meggyőzték, a közönségnek szüksége van rá. Azért vállal szerepeket, mert annak dacára, hogy jobb keze nem a régi, a színpadon való jelenléte a nézők számára örömöt jelent.

A TIFF magyar napja alkalmával Makk Károly 1971-ben készült Szerelem című, többszörösen díjazott filmjét vetítették. Ez a film az élet legfontosabb kérdéseit érinti, szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az alapanyagot a forgatókönyvhöz Déry Tibor Szerelem című novellája adta. Mondhatni kamaradarab, három szereplővel. A filmben nyújtott színészi alakításáért Törőcsik Mari és Darvas Iván 41 évvel ezelőtt elnyerte a cannes-i fesztivál különdíját.

Az utóbbi időben a művésznő Tordán filmezett a Polcz Alaine alkotása alapján készülő Ideje az öregségnek című filmben. Sok színházrendezővel dolgozott, többek között Andrei Şerbannal is. Törőcsik Mari jó ideje Velemre „szökik” el. Mint mondta: „Most végre van egy kis időm többet foglalkozni azzal, hová ültetem a virágaimat, mivel ez a kedvenc hobbim. Egykoron a fűnyírás volt az, ami igazán kikapcsolt, de a kezem miatt ma már ezt nem csinálom. Pár nap otthon nekem az igazi feltöltődés!”