Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Szatmáron is megemlékeztek Szent Istvánról 

Szent István ünnepén Schön­berger Jenő püspök paptársaival mutatott be szentmisét a székesegyházban. A nagy számban összegyűlt hívek előtt homíliájában méltatta az államalapító szentet. „Augusztus 15-én halt meg, és 20-a volt az a nap, amikor az egyház nyilatkozott: ő valóban apostola volt egy népnek, megélte az evangéliumot, és így vezetett másokat is Istenhez, példáján keresztül.” A főpásztor kiemelte: „Jézus azt mondja, hogy lehet homokra és sziklára is építkezni. De hogy kinek milyen az építménye, azt a nehézségek próbálják meg, és teszik nyilvánvalóvá. Krisztus a szikla! Szent István számára az volt.” Majd Szent István követésére buzdított: „Tekintsünk a szentekre, és merjük az ő példájukat követni. Merjük életünket szorosan az Isten parancsaival, szándékaival összekapcsolni. Aki Istenhez köti az életét, és számára Krisztus a szikla, az megmenti a lelkét, megmenti nemcsak a saját, hanem övéinek életét is. Így tette Szent István király, és erre hív ma minden keresztény testvért az egyház: mi is merjünk szentek lenni, merjünk missziósok lenni tettben, szóban egyaránt, ott, ahol vagyunk, abban a közösségben, amelyhez tartozunk.”

A szentmisét követően Schönberger Jenő püspök a papsággal, a jelen levő hivatalosságokkal és a hívekkel a székesegyház elé vonult, ahol a szeretet, tisztelet és hálaadás jeleként az elmúlt évek ünnepéhez hasonlóan megkoszorúzták Szent István király szobrát.