Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Hargitai friss levegő több mint egy héten át, reggeli torna ébresztővel, a tábortűz esti fényei és programjai, a sátoros élet izgalmai, a meleg vízzel való délutáni tusolás luxusa, a nagy üstben főtt finom kaják illata, a sok-sok játék és kacagás, a szerdai egész napos túra kalandja a székelyek szent hegyére, a cserkészismeretek bővítése, a fogadalomtétel ünnepi pillanata, a szentmisékre hívó kicsi harang hangja, az éjszakai őrségben a félelem legyőzése – mind megannyi momentumai, mozaikkockái a sepsiszentgyörgyi 40-es számú Szent György cserkészcsapat idei, augusztus eleji nagytáborának.

Hogy a cserkészek gondtalanul táborozhassanak, több felnőtt is, köztük cserkészek szülei is feláldozták szabadságuk egy részét, hogy besegítsenek az ételkészítésbe, mely nem is olyan könnyű vállalkozás huzamosabb időn keresztül… De annyi bizonyos, hogy a legfinomabb ételek a cserkésztáborokban készülnek – erről már kilenc éve a csapat parancsnokhelyettese, id. Karácsony Csaba gondoskodik, a tábori luxuskörülményekről nem is beszélve… Idén a szülők is meglepték egy-egy finom sütis küldeménnyel a táborlakókat, a vasárnapi fogadalomtétel után pedig két részben oldották meg az étkeztetést, hisz több mint száz tányérba került finom krumplipaprikás.

Az idei őrsvezetői képzésen részt vett cserkészek sok lendülettel, új ötleteket is felhasználva hasznosították tudásukat Molnár Szabolcs programfelelős vezetésével, ifj. Karácsony Csaba táborparancsnok irányításával, mely számos elméleti és gyakorlati foglalkozásban nyilvánult meg. A nagyobbak a hagyományos szerdai napon vállalkoztak az egész napos túrára, hogy újból meglátogassák a székelyek szent hegyét, a Madarasi Hargitát.
A tábor fénypontja a vasárnapi szentmise volt, amikor Szabó Lajos kanonok, csapatparancsnok felavatta Isten nagy templomában, a természetben a kiscserkészeket és cserkészeket. A cserkésztábor évente visszatérő vendégei a békési cserkészek és Julianus ferences testvér Szécsényből, aki lelki táplálékról is gondoskodott.

Felelősséget adni a fiatalok kezébe, Isten, haza és embertárs iránti szeretetre nevelni őket – röviden így is összefoglalható a cserkészet lényege, melyet minden vonatkozásában gyakorolhattak a 40-es számú Szent György cserkészcsapat tagjai idei nagytáborukban Szederjes pusztáján. Bodor Tímea őrsvezető így összegzett: „Idén nyáron is megrendezésre került a szokásos csapattáborunk. Idén mivel őrsvezető lettem, sokkal több feladatunk volt a táborban. Mi szerveztük a programot több-kevesebb sikerrel, van, amit még tanulnunk, de készek vagyunk arra, hogy az őrsvezetői táborban szerzett tapasztalatokat és tanultakat felhasználjuk és gyarapítsuk. Abból a táborból nagy tervekkel jöttünk haza. Úgy érzem, hogy az őrsömmel jól összebarátkoztunk, és örülök, hogy egy jó kis csapat alakult ki belőlünk. A táborból mindenki élményekkel ment haza. Ígérem, hogy a jövő évi táborra még jobban felkészülünk, hogy még jobban teljen a többieknek a tábor.”