Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Egy falat a léleknek

• Épp a szeptemberi ima­apastolság általános szándékát olvasom: Hogy a tanárok és a tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.

• Ilyenkor leginkább az iskolakezdési gondokkal vagyunk elfoglalva. Mit kell bevásárolni? Fel fognak-e újítódni az iskolai tantermek? Lesz-e elég pénz a beszerzésekre, a tantermekre, a fizetésekre?

• Ezek valóban mind gondok, de a szeptemberi általános imaapostolság mintha nem is figyelne ezekre. Vagy talán ezeknél sokkal fontosabb gondok is vannak?

• Az anyagiak csupán termékek. Termékei a belső, erkölcsi hozzáállásnak. Ha gazdasági krízisről beszélünk, láthatjuk, hogy az nem csupán a „megcsinálhatóság”, a „sikerpolitika”, a „piaclogika” krízise, hanem egy sokkal előbbi és mélyebben levő érkölcsi válságnak a terméke.

• Természetes, hogy a jól működő tanügyi rendszernek anyagi forrásokra is szüksége van. De nem tudok olyan kiváló tanárról, aki pocsékul viselkedett, tanított és nevelt volna azért, mert őt nem fizették meg. Vagy a jól megfizetett tanár sokkal jobb erkölcsi példát és tudást fog nyújtani akkor, ha megfizetik? Attól félek, hagy a kettő nincs egyenes arányban.

• Vagy a diák sem lesz attól jobb tanuló, ha mindent megadunk neki. Mert a vizsgán nem azt nézi a tanár, hogy mije van, vagy hogyan van öltözve, hanem hogy tanult-e vagy sem. Sajnos az a diák, aki erkölcsi háttér nélkül nő fel, nem fog tudni a valós képességeinek megfelelő eredményt elérni.

• S a hitelesség? A lelki és erkölcsi értékek? No meg az igazság iránti szeretet? Pedig erre vonatkozóan mennyi sok szép irodalmi példa van! Van még ahová felnőni. Talán ez a legszebb emberi kihívás.

• És az ima? Ne feledkezzünk meg erről az imaszándékról! Mert ima nélkül nem fog menni! Van amiért tehát imádkozni…