Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Interjú

Augusztus 26–28. között zajlott az idén 35. alkalommal a CSIT. A témája, ahogy ez már hagyománnyá válik, az egyházmegyei pasztorális tervvel volt összhangban: Legyenek mindnyájan egy. A korábbi találkozók hagyományaihoz ragaszkodva az idén is a megszokott programok (előadások, kiscsoportos beszélgetések, alternatív műhelyek, szentmisék, szentségimádás, zsolozsma), de új arcok, új témák várták a fiatalokat Csíksomlyóra. Az egyik résztvevőt, Rajka Petrát kérdeztük élményeiről, aki már hatodszor vesz részt ezen a találkozón. Petra földrajz-térképészet szakon I. éves egyetemista, a kolozsvári Szent Mihály-templom ifjúsági csoportjának a tagja és hűséges ministránsa. 

Az idén hányan vettetek részt innen Kolozsvárról a CSIT-en?

Heten mentünk, Trif Erika ifjúsági referens vezette a kis csapatot. 

Miben volt új, más az idei CSIT?

Kevesen voltunk, kb. 100-120-an regisztráltak, de ez nem baj. Úgy érzékeltem, hogy az idén kevesebben jöttek a többi egyházmegyéből… A kis létszám viszont azért jó, hogy mert nincs akkora tömeg, könnyebben tudunk ismerkedni egymással, bensőségesebb a hangulat. 

Mi tetszett a legjobban a felajánlott programok közül és miért?

Mihály Imre előadása (A „másikkal” vagy a „társsal” való kapcsolatteremtés nehézségei az érzelmi intelligencia fényében) azért, mert tudományosabb volt, és aktuális témáról beszélt, olyasmiről, ami minket, fiatalokat érdekel. De a Csaba testvér előadása is jó volt, ő sokat mesélt a tapasztalatairól. Az előadások iránt elég nagy volt az érdeklődés, ízelítőt kaptunk a jóga és a keresztény meditáció közti különbségekről is. Minden előadó 2 kérdést tett fel, amelyek nagyon személyesek voltak (személyes imaélet, hogy éled meg a közösséget, mit tartasz fontosnak egy kapcsolatban ahhoz, hogy működjön stb.), ezért a plénumon csak rövid összefoglalást adtak ezekről. 

Milyen alternatív programot választottál?

Az alternatív programok keretében kiselőadások és különféle foglalkozások zajlottak külön termekben. Mivel én cserkész vagyok, a cserkészetet választottam. Itt ismertették a cserkészet történetét, beszéltek arról, hogy milyen egy cserkész élete, hogyan zajlik egy tábor, aztán énekeltünk, játszottunk. 

Mi volt a legnagyobb élmény számodra?

A tábortűz (előtte bográcsgulyást vacsoráztunk), a karaoké, mert ott mindenki kibontakozott: énekeltünk, buliztunk együtt, bátorítottuk egymást, a díjazottak ott vették át a jutalmat. 

Min vettél még részt?

Természetesen a szentmiséken (a kezdő szentmisét Tamás József segédpüspök mutatta be, ő köszöntött minket), zsolozsmákon, a szentségimádáson – ez nagy élmény volt, a gyergyóremetei ifjúsági csoport vezette. A záró szentmisén Tamás Barna ifjúsági főlelkész beszélt a madridi élményeiről, kb. százan vettek részt az egyházmegyéből. Azért mondott el egy történetet, hogy illusztrálja: sokszor rövidlátók vagyunk, nem látjuk át Isten terveit. Ez a gondolat nagyon megmaradt bennem. 

Miért volt érdemes részt venni az idén is ezen a találkozón?

Kikapcsolódást jelentett, ez egy olyan hely, ahol olyan fiatalokkal találkozunk, akiknek ugyanaz a világszemléletük, az értékrendjük, jó volt ismerkedni, lelkiekben is gazdagodni. Nem feltétlenül a téma miatt megyek, hanem azért, mert már tudom, hogy ez egy jó hely, és ide érdemes menni.