Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Nagy izgalommal indultunk útnak Madridba. […] Megálltunk testvéregyházmegyénkben, Passauban, ahol az ifjúsági referens és az ottani fiatalok szívélyesen fogadtak. Megmutatták nekünk a város nevezetességeit – köztük a legkiemelkedőbb a Szent István diakónus titulussal rendelkező templom volt, melyben egy orgonakoncertet is meghallgattunk, a világ második legnagyobb orgonáján. Taizében két napot töltöttünk imádsággal, elcsendesüléssel, így lelkiekben feltöltődve indulhattunk tovább az ifjúsági világtalálkozóra.

Hétfő délután érkeztünk meg Madridba, ahol miután elfoglaltuk szálláshelyünket egy plébánián, Nagy­bol­dog­asszony ünnepének tiszteletére szentmisén vettünk részt, melyet Lapka József ifjúsági és ministránslelkész celebrált.

Kedden már elindultunk közösen megnézni a város nevezetességeit, köztük a madridi székesegyházat, a környező templomokat és tereket. Sok más nemzetiségű fiatallal találkoztunk, akik szintén felvállalva hitüket, azért jöttek, hogy közösen dicsérjük az Urat, és hogy a hitben gyökeret verve még inkább megéljük kereszténységüket. A nap csúcspontja az ifjúsági világtalálkozó nyitó szentmiséje volt. Mivel a szentmise spanyol nyelven zajlott, nem értettünk belőle sokat, ám maga a tudat, hogy egymillió fiatallal közösen imádkozunk, nagy élményt jelentett. A szentmise felemelő hangulatát csak az árnyékolta be, hogy nem tudtunk szentáldozáshoz járulni a nagy létszám miatt. Szerda délelőtt elkezdődtek a katekézisek. A szerdától péntekig tartó katekéziseket meghívott püspökök tartották, akik mindhárom nap a találkozó mottójából kiindulva (Verjetek benne gyökeret, épüljetek rá és erősödjetek meg a hitben – Kol 2,7) tanítottak minket. Első nap Bíró László tábori püspök, az MKPK családreferense, második nap Böcskei László nagyváradi püspök, utolsó nap pedig Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyéspüspök nyújtott számunkra szellemi és lelki táplálékot. A kate­kézisek után lehetőségünk volt  kiscsoportokban beszélgetni a hallottakról, majd közös szentmisén vettünk részt.
A délutáni programjaink igen változatosak voltak: múzeumlátogatás, a sportcsarnok megtekintése, koncertek, a Retiro park programjai, színházi előadások és kiállítások. Pénteken részt vettünk a keresztúton is, melyen már jelen volt XVI. Benedek pápa, még ünnepélyesebbé téve az egész szertartást. Bár mi magunk nem vittük a világtalálkozó keresztjét, mégis lélekben együtt haladtunk Krisztussal a keresztúton. A szombati napot egy közös szentmisével kezdtük, ugyanis hiába voltunk távol otthonunktól, nem feledkeztünk meg Szent István királyunk ünnepéről. Lapka József prédikációjában hívta fel a figyelmünket államalapító szentünk tulajdonságaira, melyek számunkra is követendőek lehetnek. A szentmise után elindultunk a Cuatro Vientos repülőtérre, hogy közösen virrasszunk a szentatyával és az ott lévő fiatalokkal. Kisebb vihar zavarta meg a virrasztást. Vasárnap részt vettünk a pápai szentmisén, ahol ifjúsági lelkészünk áldoztatott a vendéglátó plébánia templomában. Így lelkiekben gazdagodva és feltöltődve vágtunk neki a hazaútnak. Visszautunk első állomása Torino volt, ahol megnéztük a híres torinói leplet, s a templom kápolnájában szentmisén vettünk részt. Ellátogattunk Bosco Szent János sírjához és megnéztük azokat az épületeket, melyek ott­honául szolgáltak. Egy kellemes környezetben elfogyasztott igazi olasz pizza után egy Torinóhoz közeli településen töltöttük az éjszakát. Másnap reggel zsolozsmázás után Verona nevezetességeit tekintettük meg (Arénát, Júlia erkélyét), majd Innsbruckban töltöttük az éjszakát. Az innsbrucki testvéregyházmegyénkben kedvesen fogadtak. Minden jótevőnknek megköszöntük a segítséget. […]