Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Management by Jesus szeminárium

Kiss Ulrich jezsuita szemináriumot tart szeptember 25–28. között Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban azon vezetők számára, akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A tréning nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód-elsajátítást. Az ökumenikus képzés evangéliumi elveken (nevezetesen Márk evangéliumán) és az etikán alapszik. A képzés díja 750 lej/fő. Szállás- és étkezési lehetőség a Salvator Hotelben (a teljes ellátás 350 lej/fő). További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0722388651.

 

Caritas: a vidékfejlesztési képzési központ őszi kínálata

A Caritas vidékfejlesztési képzési központjának célja segíteni a vidéki embereket, hogy ismereteiket bővítsék bizonyos szakterületeken, ezzel pedig megfelelő munkaerőt képezni, illetve biztosítani a kisléptékű gazdaságok fennmaradását. Szeptemberben méhészszakképzés lesz és a tudatos életmódra való képzés Gyergyószentmiklóson, októberben érlelt sajtkészítő képzés Gyergyószentmiklóson és a háztáji hulladék komposztálását tanítják Gyergyószentmiklóson meg Csíkszeredában, novemberben állattenyésztő szakképzést tartanak Gyergyószentmiklóson. Jelentkezni, érdeklődni a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési központjában lehet Gyergyószentmiklóson (Varga Katalin utca 3. szám), vagy a 0730-015195-as telefonszámon, illetve e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. (caritas)

 

Csíkajnádon templomot áldottak meg

Ötszáz éves a csíkajnádi templom Csíkszentmihály filiájában, Ajnádon. A templomépítés 500. évfordulóját ünnepelte a helyi közösség Szent István király ünnepén. A Szent István király tiszteletére épített csíkajnádi kápolnát, melyet az elmúlt időszakban újítottak fel, augusztus 20-án áldotta meg Jakubinyi György érsek, aki a búcsús szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka volt. Az érsek homíliáját az államalapító Szent István személye köré fűzte. Hangsúlyozta, szent ember az, aki már földi létében életvitelével, magatartásával célba ér az örök boldogság felé vezető úton.

 

Búcsú Perkőn

Augusztus 20-án tartották az idei perkői búcsút, amelynek főcelebránsa Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános volt. Homíliájában a szónok arra buzdította a jelenlevőket, hogy legyenek hűségesek őseik hitéhez, a nemzet gyökereihez.

 

 

Konferencia a fogyatékkal élő gyerekek oktatásáról

 

A Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 19–20-án nyolcadik alkalommal tartja meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civilszervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A 2014-es konferencia témájaként a fogyatékkal élők gyerekek oktatásának kérdését választották a szervezők. Neked hova csengetnek be? – teszik fel a kérdést. Van helye a fogyatékkal élő gyereknek az osztályközösségben? Milyen oktatási forma, módszer segíti leginkább a fogyatékkal élő gyerek fejlődését? Mit tehetnek a szülők és mit tehetnek a pedagógusok, hogy befogadó közösségek vegyék körül azt a gyereket, aki „más”, aki problémás, esetleg fogyatékkal élő, hogy megtalálják a legoptimálisabb iskolai környezetet gyerekeiknek, ahol ki tud nyílni, ahol nem a hiányosságait, a korlátait tapasztalja meg, hanem a benne rejlő lehetőségeket és adottságokat. Ilyen és hasonló kérdések hosszú sorára igyekszenek válaszokat adni a konferencia külföldi és belföldi előadói: Bartolf Hedwig (főtanfelügyelő, Hargita megye), Kis Csilla (intézményvezető, Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája, Kolozsvár), Ráduly Zörgő Éva (egyetemi oktató, logopédus, pszichológus, Kolozsvár), Bajzáth Mária (mesepedagógus, Budapest), K. Nagy Emese (egyetemi docens, a Komplex Instrukciós Program kidolgozója, Hejőkeresztúr), Béres Mária (gyógy- és Montessori-pedagógus), Fülöp Orsolya (gyógypedagógus, Szatmárnémeti), Nagy Szilárd (gyógypedagógus, Kolozsvár), Vargancsik Iringó (szociálpedagógus, programigazgató Alpha Transilvania Alapítvány, Marosvásárhely). Témák: az erdélyi speciális oktatás helyzete, olvasási nehézségek, a mese szerepe a gyereklélek fejlődésében, a Komplex Instrukciós Program, sokszínűség az osztályközösségben, „fekete báránykák” az osztályban, integrált és szegregált, valamint inkluzív oktatás, Montessori-pedagógia, autizmus, autista gyerekek oktatása, fejlesztése.  A programban szerepelnek műhelymunkák is az előadásokban elhangzottak elmélyítésére és gyakorlati megközelítésére. Az Élő könyvtárban a különböző témák szakértőitől lehet további információkhoz jutni. Jelentkezni lehet a 0751-140051-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. (Demeter Zsuzsa)