Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

SztárolásAugusztus 20-án mutatták be Kolozsváron Andrew Lloyd Webber és Tim Rice 1970-es rockoperáját, a Jézus Krisztus Szupersztárt. A darab bibliai alapokra épít, ugyanakkor olyan új, mai szempontokat is beemel a történet szemléletébe, amelyek negyven évvel a darab születése után is aktuálisak (ilyen a sztárolás, és az annak lélektanára vonatkozó elemek), ugyanakkor a helyenként nyilvánvalóan ironikus megközelítés segíti a nézőt, befogadót a lényeg meglátásában, éppen ezért a darab egésze nem tiszteletlen, nem profanizáló.

A Diákművelődési Házban a Kolozsvári Magyar Napok egyik rendezvényeként játszották először közönség előtt a hónapok óta főleg amatőrökkel, önkéntesekkel előkészített szuperprodukciót Jancsó Hajnal rendezésében. A darab koreográfusa Jakab Melinda, zenei vezetője Hary Judit volt, vezényelt Vlad Eniu. A szöveget eredeti angol nyelven énekelték a szereplők, akik között néhány ismert profi is szerepet vállalt: Răzvan Krivach, Dudu Isabel, Pákay-Farkas Csaba (Andy Ghost), vagy a magyar közönségnek tehetségkutatókból is ismert Fóris-Ferenczi Gábor és Johanna.

Mária Magdolna és JézusAz előadást óriási érdeklődés és lelkesedés kísérte, és hozzátehetjük: méltán. Akinek sikerült a bemutatóra bejutnia, nem bánta meg, igazi élményben volt része. Nem egy nagy mű vidéki amatőr másolatát láthatták, igazi művészi élmény teremtődött. Még a kétkedőt is pillanatokon belül hatalmába kerítette a zene, a mű világa. A zenekar igazán jól produkált, a kar mindvégig egységes szinten teljesített, nem látszott fáradni. Szinte hihetetlen volt a színpadi mozgást, táncot látva, hogy alkalmi, amatőr szereplőkből toborozták a színpadon otthonosan mozgó, azt mindig jól betöltő, az énekelt szöveget kiválóan előadó, megjelenítő kart. A főszereplők is jól megfeleltek az igencsak próbára tevő feladatuknak, s helyenként kiemelkedőt, emlékezetest is nyújtottak.

Jancsó Hajnalnak, bár pályája elején álló rendező, sikerült néhány egészen eredeti, ugyanakkor egyszerű és hatásos, s mint ilyen, emlékezetes jelenetet komponálnia, különösen a Jézust különböző helyzetekben bálványozó, illetve agyonnyomó tömeg megjelenítésekor, s a zárókép is ilyennek mondható.
A kolozsvári közönség igazán elégedett lehet, mert zenei-színpadi csemegét kapott, és augusztus 20-án olyan áhítatélményben volt része, ami méltó volt a naphoz.

Jézust játszó Răzvan Krivach a rendező Jancsó HajnallalA karban örömmel fedeztük fel a BBTE Római Katolikus Teológia Karának immár másodéves hallgatóját, Bartus Alpárt, akit arról kérdeztünk, hogyan került a szereplők közé. „A közösségi hálón a teológiai csoportunk levelezőlistáján is megjelent a hirdetés, hogy szereplőket keresnek ehhez a darabhoz. Jelentkeztem és fel is vettek egyből, nagyobb szelektálás csak a főszereplők esetében volt. Április 22-én kezdtük a munkát, május közepéig csak kóruspróbáink voltak, nagyon sokat dolgoztunk az egyes számokkal, hangképzéssel, előkészítéssel. Aztán kezdődött a koreográfia is. Nehéz volt mindkettőt, éneket és táncot egyszerre végezni, nagyon fárasztó volt. Viszont egy remek csapat alakult, főleg magyarok voltunk, de a kórusban is volt három román társunk. Én eleve azért jelentkeztem, mert évek óta hallgatom ezt a zenét, mondhatom, a kedvenc rockoperám, szerettem volna részt venni benne. A kollégáim közül senki más nem jelentkezett, a darabban szereplők közt főleg színisek, énekesnek tanulók, balettesek voltak, igazi baráti társasággá alakultunk. Amellett, hogy az egész jó bulinak ígérkezett és mindvégig az is volt, engem a darab maga nagyon megérintett, a színpadon, előadás közben is azt éreztem, milyen jó, hogy az egésznek a vallási hátterét is ilyen módon átélhetem.”

Ez az élmény az, amit sikerült megfelelő kivitelezésben színre vinni és átadni a közönségnek, amely így augusztus 20-án mai nyelven, hangokon felcsendülő, a naphoz méltó szakrális művészi élményt
kapott.

 

 

A képek forrása:
www.clujulcultural.ro, Sorin Pop