Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Kötetlen hangvételű beszélgetésre hívta Schönberger Jenő püspök Szent Maximilian Kolbe emléknapján az újságírókat

A tavalyi, első, sikeres újságíró-találkozót követően, annak folytatásaként, Schönberger Jenő püspök idén újra meghívta azokat az újságírókat, akikkel folyamatos és jó kapcsolatot ápol az egyházmegye. Szent Maximilian Kolbe, az újságírók védőszentjének emléknapja alkalom a megállásra, a hála kinyilvánítására. Az egész éves rohanás mellett ugyanis kevés idő marad a lélekre-figyelésre, a hírek utáni hajszában sokszor elmaradnak az emberi kapcsolatok, idővel nehezebben szólítjuk meg egymást, elfedhetjük, hogy közös a célunk, társak vagyunk a krisztusi ige terjesztésében, az evangelizációban.

A délután fél kettő után kezdődött találkozón mindenkit arra kértek, beszéljen magáról, érzéseiről, az eltelt év történéseiről életében, illetve mondja el, a közösség történései hogyan hatottak rá.

 

Ez utóbbival kapcsolatban hosszan elbeszélgettek, elgondolkodva azon, mit tehetnének külön-külön és együtt a közösségért, hogy az barátságosabb, családiasabb legyen. Schönberger Jenő püspök a hit megvallásának fontosságát emelte ki, Isten beemelését a mindennapi tevékenységekbe, dolgozzon bármilyen területen is az ember. A tanúságtétel ugyanis nem csupán szóban történik, hanem az ember minden aktivitásával, teljes életével példát mutat. A püspök kiemelte, nem létezik kategorikusan jó vagy rossz sajtó, csak olyan létezik, amilyenné közösen tesszük. Ezért azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy munkájukat nyitott lélekkel végezzék, keressék Istent, és láttassák őt tevékenységeikben, engedjék őt a sajtón keresztül is látszani, így segítve másokat is, hogy újabb lépést tegyenek az üdvösség felé. Schönberger Jenő püspök megköszönte a sajtó képviselőinek az egész éves segítséget, és kérte, a továbbiakban is maradjanak jó partnerek. Elek Anikó, a Szatmári Friss Újság főszerkesztője előadásában arról beszélt, hogy bár a nyomtatott sajtót rengetegszer eltemették már – a rádió, aztán a televízió, majd az internet megjelenésekor –, szerencsére ma is szükség van hiteles és megbízható információforrásra. Független napilapként a Szatmári Friss Újságnak nemcsak az a feladata, hogy a politika, gazdaság, kultúra terén történő dolgokról tájékoztasson, hanem az is, hogy minden olyan kezdeményezést támogasson, amely a közösség megmaradását szolgálja. Elmondta, a katasztrófák, tragédiák híre szinte fénysebességgel terjednek, keresni kell viszont azokat az értékeket, amelyek a magyarságnak példaképül szolgálhatnak. Nem azért, mintha nem lennének, hanem inkább azért, mert a napi gondok mellett sokszor nehéz meglátni a bennünket körülvevő „kincseket”. Ezeknek a „feltárásához” is kérte a püspökség támogatását, miután megköszönte az eddigi nyitottságot és együttműködést. A találkozó szabad beszélgetéssel folytatódott, idén is könnyed keretet biztosítva egy másfajta találkozáshoz.