Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Boros Misike neve sokak számára ismerősen hangzik. Sokan megismerték a televíziós verseny során tehetségét és tudását. A virtuózok című tévéműsorban felbukkant zongorista édesanyja Csík­szent­miklós szülöttje. Nyugtázhatjuk, hogy a fiatal tehetség fél lába szentmiklósi. A kis virtuóz Misike a vakációkban több időt tölt édesanyja felőli nagyszüleinél. Így nem volt annyira nehéz felvenni a kapcsolatot vele. A kis Misi nagyon szeret sportolni. Én személyesen a szentmiklósi futballpályán ismerkedtem meg vele játszás közben. Az esti futballozás után átcsaltam Szépvízre, hogy a Bors László újtusnádi orgonaépítő által készített ötéves új orgonát bemutassam neki. Természetes, hogy az orgona elnyerte a virtuóz tetszését. Mivel Gábor Zoltán plébánossal és Gál Zoltán gondnokkal együtt szerettünk volna már húsvétkor koncertet szervezni, felvettük a kapcsolatot részben a helyi volt kántor, Bíró Zsolt-Imre és más személyes kapcsolatok révén Misikével és szüleivel. Akkor nem tudtunk időpontot egyeztetni, de most, a nyári szünidőnek és a virtuózok koncertkörútjának köszönhetően sikeresen megszervezhettük az orgonakoncertet. Előtte egy héttel a plébános meghirdette a templomban és mindenkit meghívott. A zene a kultúra része. Egy nép véleményem szerint nem attól a legértékesebb, hogy milyen fegyverállománya van, hanem hogy milyen a kultúrája. A kultúrát nem elég őseinktől örökölni, hanem azt tovább is kell adni, s ez minden elöljárónak elsődleges feladata kell hogy legyen. Ezzel a koncerttel elsősorban a zenei kultúra továbbadása volt a cél. Továbbá sokan figyelemmel kísérték a községből Misi eddigi pályáját, és arra gondoltak, élőben is meghallgatnák a zenei produkcióját. Felemelő, hangzatos és gyönyörű koncertnek lehettek hallgatói azok, akik részt vettek a tízórás vasárnapi ünnepi szentmisét követő rövid, de tartalmas orgonakoncerten. Az orgona hangzása, a művek harmóniái egy picit kiemelik a hétköznapi embert a mindennapok világából. A hallgató egy teljesen más lelkiállapotba kerül, ha hagyja, hogy a dallam ívei magával ragadják. Ilyenkor „megszűnik a világ”, a hallgatás és a csend jutalma az elmélyülés, a csendben a hívő katolikus rátalálhat a mindenütt jelen lévő jóságos Istenre. Ez a rátalálás lelki feltöltődéshez vezet. Közben a zene hatása hálára, dicsőítésre is hangolja az embert. Mindenképp pozitív hozadéka van egy ilyen zenei eseménynek.

A hívek szeretettel fogadták az ifjú tehetséget. Hogy miből látom ezt? Abból következtetek, hogy jól fogadták, hallgatták produkcióját. A han­gulat magáért beszélt. Az emberek lelki élményként élték meg, és e sorok írója külön hálás az egyházközség egészével Boros Mihálynak, édesanyjának és mindazoknak, akik közreműködtek.

 

  Incze Sándor
szépvízi kántor