Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Bálványoson (Háromszék) nagyon sok forrás és feredő található. Ezek közül többet fel szoktam keresni. (Ez nem a reklám helye, mert a gyógyvizek használatáért – legyen az forrás vagy feredő – nem kell fizetni.) Az idén többször jártam a Mikes-fürdőre, népiesen a Vallatóba. Állítólag ezt a fürdőt, mely több medencéből áll, azért nevezték el Vallatónak, mert olyan hideg a vize, hogy ha az ember belekerül, mindent „bévall” – háromszékiesen szólva. 

Szenzációs, édenkerti, gyönyörű, leírhatatlan a környezet és a légkör. Susogó szellő, csiripelő madarak, zenélő tücskök, bugyogó források, morgó föld: az „érintetlen” őstermészet. És ha belép ebbe a miliőbe a modern kor embere, hátrahagyva a technika vívmányait, a Vallató kicsalja belőle az eredeti, az ártatlan, tiszta embert, az Isten képére alkotott teremtményt. Itt nincs rongálás, mert minden alkotás közmunka eredménye, amire mindenki vigyáz korra, nemre, nemzetiségre való tekintet nélkül. Itt nincs szemét, mert az idelátogatók elviszik a sajátjukat. Itt nincs zaj, mert tisztelik a természet zenéjét. Itt nincs tiszteletlenség, megbántás, vízbe ugrálás még gyerekek részéről sem, mert az ember embernek barátja. (Egyik barátom ottfelejtette a felsőruháját, amit egy hét múlva is megtaláltam.) S amikor lábamat áztatva a pár fokos vízbe elgondolkodtam, miért van ez így, a feleletet abban találtam meg, hogy az érintetlen természet a végtelen isteni szeretetet sugallja. Ezért szépsége, bája az embert sokszor akarata ellenére is istenivé teszi, és a bűnbeesés előtti paradicsomban érzi magát. A Vallató kihozza belőlünk az istenit, ami igazi emberré tesz minket. Jó volt vallani a Vallatóban.