Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

VIII. Kézdi-Orbai Kerületi Ifjúsági Tábor 

Július 24, kedd. Déli 12 óra körül biciklis, nagy táskás fiatalok gyülekeznek a kantai Szentháromság-templom előtt. Készülnek táborozni. Ismerősök, ismeretlenek, névsorok, nevek, csomagok röpködnek. Végül előkerül mindenki, összeszedik a csomagokat, felpakolják a piros kombi Daciát, elduruzsolnak egy röpimát, hogy a biciklisek ne ázzanak bőrig útközben, és elindulnak a kézdi-orbai kerületi ifjúsági táborba, Gelencére.

Jó kis társaság verődött össze, 32 fiatal döntött úgy, hogy a hetet Istenre és a másikra áldozza. A táborhelyre való kijutás fizikai fáradalmait a táborhelyen pihenték ki, a fák közötti kis erdészlak udvarán. Jó dolog a biciklizés, bár csak 17 kilométert kell tekerni, de az már elég ahhoz, hogy az ismeretlenek ismerősök legyenek, oldódjon a hangulat, a parádés esések is közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Jóleső érzés volt, hogy a táborhelyre érkezve már gőzölgött a Marika néni és Manyi néni által készített ízletes ebéd. A mennyei lakoma elfogyasztása után mindenki belevetette magát a tábori forgatagba. Mindenki megkapta a saját, névre szóló, külön bejáratú sátrát, amelyet az általa kiválasztott helyre kellett felhúznia. Miután mindenki sikeresen megbirkózott a feladattal, az ismerkedést szorosabbra fogva játékosan fordultak egymás felé a résztvevők labdák, újságpapírok segítségével. A tábor témájához igazodva este filmnézés volt a szabadban, ami arra sarkallt, hogy bátran merjék a missziós tevékenységet vállalni.

A következő napot Gyergyai Réka pszichológus kísérte végig, játékos, de annál komolyabb feladatok elé állítva a táborozókat. Alkalom adódott a népi kézművességgel ismerkedni Haszmann Gabriella és Haszmann Réka jóvoltából: bútorfestést, nemezelést tanultak. Az estét is a népművészet jegyében töltötték, Molnár Tünde és Judit segítségével felverték a port, éjszakába nyúlóan ropták a táncot a felcsíki, gyimesi dallamokra.

Másnap a misszióval ismerkedtek Kertész Marika vezetésével. A délután a természetben telt: a közeli vízesés habjai alatt természetes tusolóra leltek. Az este hangulatos szentségimádással telt, Krisztus jelenléte megerősítette a missziós hivatást. Így érkezett el a tábor utolsó napja, amikor Fórika Balázs kántor tartott előadást, sok személyes tapasztalatot osztva meg. Délután a sátor-kiscsoportok az esti előadásra készültek, majd a tábortűz körül mutatták be produkcióikat. Az improvizált színpadon mindenki kiélhette színészi ambícióit.

Aztán este lett és reggel: az ötödik nap, a hazautazásé. A résztvevők azonban nem úgy érkeztek haza, ahogy elindultak: a sok ismeretlen most már ismerős, barát lett, az egész hét lelkületét meghatározta a mindennapi közös szentmise Hölgyes Pál-Zsolt kerületi lelkésszel hol a csörgedező patakban épített oltáron, hol a természet lágy ölén, hol a ház melletti kis filagória alatt. Köszönet minden támogatásért!