Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma


Mesebeli kiskastélyhoz betévedt cserkészcsapat,

Udvarában úgy gondolták, felhúzzák a sátrukat.

Ugye szép itt, ugye jó itt? Nézz csak ide meg oda.

Bársony itt a gyepes udvar, drágakő a palota.

Csapatzászló-felvonásra tisztelgünk, énekelünk,

Csatasor, katonaléptek, s dalra zendül a szívünk.

 

„Volt egyszer egy ember, aki az ő háza udvarán oszlopot épített az ő Istenének […] hittel a szívében…” így kezdi Wass Albert a Volt egyszer egy ember című írását. Ez a gondolat vált a Marosnémetin július 18–24. között megrendezett cserkésztáborunk vezérmondatává. Miért esett választásunk Wass Albertre? Sátrainkat a Gyulay Ferencz-kastély udvarában húztuk fel, amelynek jelenlegi tulajdonosa a Wass család leszármazottja. A cserkészkobakokból így pattant ki az ötlet: legyen a tábor témája Isten, haza és embertárs Wass Albert példájával. A tábor résztvevői betekintést nyerhettek a költő életébe, a kastély, illetve a 16 km-re levő vajdahunyadi vár történelmébe. Míg farkaskölykeink elsajátították a cserkészettel kapcsolatos elemi dolgokat, az öregmedvék felfrissítették tudásukat. Csokis napsugarak, Őrmesterek, Bagolyőrs születése, éjjeli őrködés, métázás, morzekód, tánc, játék, éjjeli riadó (bátorság­próba), közmunka a kastély területén, vásár, próbáztatás – mindezek szerepeltek programunkban. Ráadásként a vasárnapi szentmise után meglátogattuk a Böjte Csaba testvér által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonát, másnap pedig a dévai cserkészek látogatásának örvendhettünk, amely hasznos tapasztalatcserét eredményezett: íjaztunk, ostoroztunk, táncoltunk, a nap végére pedig egy jó kis tábortüzet rittyentettünk.

A cserkészet fontos célja a magyar nép kultúrájának és történelmi hagyományainak ápolása. Ennek tudatában dalolva, csatakiáltásokkal fűszerezve, ugyanakkor fegyelmet gyakorolva pörgettük a napokat, és nem feledve Wass Albert szavait felépítettük a magunk kis oszlopát a mi Istenünknek.