Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXVI. évfolyam 30. szám, 2016. július 24.

A forró nyár lobbantotta fel az indulatokat? Az elmúlt héten megszaporodott az erőszak világszerte: Baton Rouge-ban és másutt is az Egyesült Államokban rendőröket gyilkoltak, Nizzában egyetlen teherautóval nyolcvannégy embert ölt meg egy depressziós őrült, Törökországban puccskísérletet hiúsítottak meg (vagy valami hasonlót, a kiváltó okról, a kezdeményezőkről vita folyik, a lényeg, hogy kegyetlen emberölés lett az eredmény) – a dolognak korántsincs még vége, a bosszú és tömegindulat forr minden említett helyszínen, és nem is csak ott.

Egyik oldalon vannak az ártatlan áldozatok és az őket gyászolók. Másik oldalon vannak a bűnösök, csakhogy ez a kép sokkal homályosabb és bizonytalanabb: a nizzai vérengzést utólag az Iszlám Állam felvállalta, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy valójában volt közük hozzá, vagy csak utólag kihasználják, hogy egy muszlim ült a gyilkos teherautó volánjánál. Róla ugyanis azt mondják, nem volt vallásos, nem is imádkozott, sokkal inkább antiszociális és labilis idegzetű ember volt, aki történetesen muszlim. Amerikában is bonyolult a helyzet, mert a rendőrgyilkosságok állítólag azért történnek, mert a rendőrök a fekete bőrűeket kínozzák: csakhogy akkor hogy lehet, hogy afroamerikai rendőr is van az áldozatok között? A török kép még bonyolultabb: egyesek azt állítják, egy igazi katonai puccs nem így épül fel és nem így zajlik, ha az lett volna, az sikerül – lehet, hogy maga az elnök „szervezett” valami puccsszerű színjátékot. Annál is inkább így vélik az értelmezők, mert leginkább neki kedveznek, őt erősítik meg a történtek, az ő ellenfeleivel, ellenzőivel számolt le véres módon a tömegindulat…

Panoráma

Nemzetközi tábor fogyatékkal élőknek 

Szentpatak! – Így nevezte el egy sérült a Romániai Máltai Szeretetszolgálat mozgássérült fiatalok számára szervezett 14. nemzetközi táborát, amelyet a Kovászna megyei Előpatak közelében lévő Benedek-mezőn tartottak. És ha a Jézusi tanítást vesszük – „Arról ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást” –, akkor elmondhatjuk, hogy ezt a tábort valóban megszentelte a szeretet. Akik tanúi voltak annak, hogyan élik meg együtt a fogyatékkal élők és kísérőik a tábor nyújtotta élményeket, érezték a megszentelő szeretet jelenlétét. De ott volt a megszentelő gondoskodás is, hiszen a derűs foglalkozások mellett a nap huszonnégy órájában kell ápolni, gondozni a sérülteket. Amint azt egy önkéntes, Krecsák Katalin pszichológus megfogalmazta: „Mi csak egy-egy órás terápiában gondolkodunk. De most látom igazán, hogyan is élnek a fogyatékosok, mit jelent őket a teljes nap folyamán gondozni.”

Érkeztek visszatérő vendégek is. A Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei már előre akadálymentesítették a tábort. Kis házakban, a főépület szálláshelyként kialakított két nagy helyiségében és sátrakban volt az elszállásolás. Mintegy százan gyűltek össze a helyszínen. A mező az ölelések helyszínévé vált, a legtöbben ismerték már egymást, évente egyszer itt találkoznak.

Panoráma

Keresztény Szó – ünnepi lapszám 

Márton Áron születésének 120. évfordulójára a Keresztény Szó az idei augusztusi lapszámát ismét teljes egészében a nagy püspök emlékének szenteli. A lapszámban életútjára, emberségére, papi szolgálatának egyes szakaszaira vonatkozó összefoglaló írások, valamint egyes részletekre rávilágító új kutatások eredményei kapnak helyet. A hitvalló nagy püspök életútja példaértékű, és még mindig számtalan mozzanata van, ami különféle élethelyzeteinkben, megpróbáltatásainkban megerősíthet. Ezért is érdemes foglalkozni vele, olvasni róla.

Ebben a lapszámban az átfogóbb elemzések mellett olyan új megvilágítások kerülnek előtérbe, mint Márton Áron katonai „pályafutása”, sebesülései, a doberdói emlékek ma, sok fotóval (Kovács Gergely: Kimegyek a doberdói harctérre); Márton püspök lehallgatott beszélgetése Hossu görökatolikus püspökkel, amelyben az idős román főpap Márton Áron romántudását is dicséri (Fodor György: Egy rózsafüzér a pápa áldásával. Márton Áron püspök látogatása Iuliu Hossunál), újabb érdekességek a CNSAS dokumentumaiból: részletek a börtönévekről (Bodeanu Denisa), Márton Áron 1963 és 1969 közti harcáról a kommunista államhatalommal (Csendes László); Márton Áron és egy lengyel diplomata barátsága története püspökünk emberi arcát villantja fel (Seres Attila: Egy elfeledett barátság – Márton Áron és Tadeusz Stapiński lengyel diplomata).

Panoráma

Zarándokút Doberdóba a katona Márton Áron nyomdokain 

A budapesti Hadtörténeti Levéltár tanúsága szerint a 19 éves Márton Áron 1915. november 6-án kezdte meg a harctéri szolgálatot a doberdói fennsíkon, az Isonzónál, amely bő nyolc hónap múlva, 1916. július 19-én ért véget az aznap elszenvedett sebesüléssel.

Márton Áron zászlós első megsebesülésének 100 éves évfordulóján Kovács Gergely posztulátor zarándoklatot szervez és vezet az egykori doberdói harctérre.

Panoráma


Ifjúsági lelki tábor Ivóban
 

Hetven fiatal vett részt a gyergyószentmiklósi egyházközség plébánosa és laikus munkatársai által szervezett ifjúsági lelki táborban Ivóban július 8–12. között. A táborban Gyergyó-medencei, valamint széki és szamosújvári, 15 és 22 év közötti fiatalok vettek részt. Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános a Vasárnap kérésére elmondta, Gyergyó környékén immár kilencedik alkalommal szervezték meg a tábort. A tábornak előtörténete is van: Portik-Hegyi Kelemen hat évig volt Széken és a szórványban lelkipásztor, s ott rendeztek ifjúsági tábort, volt tanítványai pedig, akik benne voltak az ifjúsági csoportban, küldték a gyerekeiket, hogy ők is részesülhessenek abban az élményben, amelyben ők részesültek húsz évvel ezelőtt. Így érkezett Székről és Szamosújvárról 15, nagyobbrészt református diák.

Egy falat a léleknek
  • Az ember Isten színe előtt soha nem lesz közömbös; esetleg csak ideig-óráig. Elfeledheti az ember az Istent valamilyen ideológiai vagy divatbeli áramlattól befolyásolva, de mindez az ember életében csak ideiglenes.
  • Ha így nézzük, nem létezik ateizmus. Mert maga az a tény, hogy nem hisz valaki, egy visszautasított hitről tesz tanúságot. Márpedig hogyan lehet visszautasítani azt, ami nem létezik?
  • Van bennünk egy vágy Isten után. Azért, mert az embernek teljességgel csak Istenre van szüksége.

Hírek, hirdetések

Családi nap az irgalmasság évében

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Szent László Római Katolikus Líceum és a Nagyváradi Szigligeti Színház közreműködésével harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot. A rendezvényt a püspöki palota kertjében tartják augusztus 28-án, vasárnap délután 5 órától.

Közreműködnek a Szent László Római Katolikus Líceum oktatói és tanulói, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség munkatársai.