Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Kitekintő

A résztvevők a szakrális szempontból fontos helyszíneket keresik fel az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Két busszal csaknem százan érkeznek Magyarországra – mondta el Nagy Sándor, az egyik szervező. „Szeretnénk, ha a legtávolabbi magyar népcsoport, a csángó is visszatalálna a gyökerekhez és folyamatos, élő kapcsolatot építene ki az anyaországgal és Székesfehérvárral. Mivel a csángók nagyon tisztelik Szent Istvánt, a zarándoklat végállomása az ország történelmi fővárosa, Székesfehérvár lesz” – fogalmazott.

A zarándoklat a csángóföldi Klézséről indul, érinti Pusztinát, Gyimesbükköt, Gyimesközéplokot, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Segesvárt, Aradot, majd augusztus 18-án éri el Szegedet, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök fogadja a menetet. A zarándokok másnap Ópusztaszeren megtekintik a Feszty-körképet, majd Lakitelken találkoznak Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum elnökével, az Országgyűlés alelnökével. A zarándokok augusztus 20-án Székesfehérváron részt vesznek a hagyományos ünnepi szentmisén és ünnepi körmeneten, majd megtekintik Szent István szarkofágját. A következő napon a Parlamentben fogadja őket Kövér László házelnök. Az Országház és a Szent Korona megtekintése után a zarándokok a Szent István-bazilikában tisztelegnek a Szent Jobb előtt. Nagy Sándor kiemelte, hogy a csángó zarándoklatot Csíksomlyó mintájára szeretnék hagyománnyá tenni, évente megismételni.