Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Kitekintő

Mehmet Görmez nagymufti, a legmagasabb rangú török vallási elöljáró látogatást tett az isztanbuli Fanarban, az ökumenikus pátriárkátus székhelyén, hogy találkozzon Bartolomeosz ortodox pátriárkával. A modernkori Törökország történetében első alkalommal került sor arra, hogy a vallási ügyek igazgatóságnak vezetője ellátogatott az ország legősibb vallási felekezetének legmagasabb rangú képviselőjéhez, a bizánci birodalomra visszanyúló ortodox keresztények pátriárkájához.

A régóta tervezett találkozó célja az volt, hogy megújult lendületet adjon a vallásközi párbeszédnek és előmozdítsa a Halki ortodox szeminárium újbóli megnyitását. A Törökországban egyetlen ilyen ortodox egyházi intézetet 1971-ben zárta be a hadsereg. Itt képezték évszázadokig az ortodox egyház legmagasabb szintű vezetőit. A nagymufti a július 5-i találkozó utáni közös sajtókonferencián ezzel kapcsolatban kifejtette: „Egy ilyen nagy országban nincs arra szükség, hogy a papságot külföldön képezzék”. Jelenleg az ortodox pátriárkátushoz tartozó török egyházi képviselőket Görögországban képzik. A pátriárka tökéletesen egyetértett Görmez nagymufti szavaival, hozzátéve, hogy a török kormány Erdogan vezetésével építő szellemben néz szembe a problémával. A török sajtó kiemelte a látogatás rendkívüli és történelmi jellegét. Csütörtökön reggel a Radikal című internetes napilapban a volt oktatásügyi miniszter kijelentette: a Halki ortodox szeminárium bezárása hiba volt és újra meg nem nyitása szintén az lenne. Ennek nincs akadálya, ez alapvető jog. A csütörtöki találkozó a két vallás vezetői között két megbeszélés keretében zajlott. Az elsőt a televízió élőben közvetítette. A második zárt ajtók mögött folytatódott. Ajándékcserére is sor került a két vallási képviselő között. A nagymufti egy Allah nevével cizellált értékes ezüst tálat kapott, míg Bartolomeosz pátriárkának a muzulmán vallási elöljáró egy pergament ajándékozott a Koránból, a Bibliából és a Tórából Isten létezésére vonatkozó idézetekkel. „Ez a találkozó ne maradjon egyedi eset, találkozzunk gyakrabban” – zárta Görmez nagymufti a megbeszélést.