Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Július Szent Kamill hónapja, idén, a szív évében három fontos esemény lesz: két lelkigyakorlat és egy új kamilliánus papszentelés.

A két lelkigyakorlat a betegápolás evangéliumi normáival ismertet meg úgy, ahogy azt a betegek, kórházak és betegápolók védőszentje, Lelliszi Szent Kamill megismertette az egyházzal és a civil társadalommal. Mindkettő mottója a szeretet óriásának szavait idézi. „Több szívet azokba a kezekbe, testvérek!” Az első lelkigyakorlatot július 13–15. között Szőkefalván tartják péntek délután 4 órai kezdettel, a második Székelyudvarhelyen július 20–22. között péntek reggel 10 órától a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban, és mindkettő vasárnap délután 5 óráig tart. A lelkigyakorlatok kurzus jellegűek, oktató-nevelő célzatúak, nemcsak az észhez, hanem a szívhez, a lélekhez akarnak szólni. Elsősorban a betegápolókat szólítják meg, de szívesen fogadják azokat is, akik valamiképpen érintve vannak az egészség-betegség témakörében, beteg gyermeket, szülőt gondoznak, vagy maguk szenvednek meg nem oldott lelki traumától. A tematikai felépítés hat nagy témakört ölel fel: 1. A beteg ember, 2. A betegápoló, 3. A szeretet óriása, Szent Kamill, 4. Szent Kamill lelkisége, 5. Hogyan alakul a betegápoló kompetenciája Szent Kamill lelkisége szerint? 6. Folyamatos képzés. Jelentkezés: mivel a szőkefalvi lelkigyakorlat már folyamatban van, amikor lapunk az olvasó asztalára kerül, a székelyudvarhelyire lhet még jelentkezni Molnár Melindánál: 0755-489743, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Kamilliánus papszentelés: Kovács Levente Gyulát a betegek és szenvedők szeretetszolgálatára Tamás József gyulafehérvári segédpüspök szenteli fel a csíksomlyói kegytemplomban július 28-án. Első miséje 29-én lesz a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplomban. Mindkét ünnepre szeretettel hív mindenkit, aki együtt érez a betegek és szenvedők ügyével, az irgalmas szeretet szolgálatával.

Kovács Levente Gyula Csíkszeredában született, tanulmányait itt kezdte meg, majd Budapesten folytatta. Teológiai tanulmányait a lateráni papnevelő intézetben fejezte be. Életmottója: „Bár mindenkitől független voltam, mégis mindenkinek szolgája lettem” (1Kor 9,19).

A kamilliánus család hálát ad a jó Istennek az új hivatásért, és imádkozik, hogy a Szent Kamill szíve szerinti irgalmas szeretet vezesse őt papi, szerzetesi hivatásában a betegek és szenvedők szeretetszolgálatában.