Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Szatmári Római Katolikus Püspökség Ifjúsági Irodája július 16. és augusztus 10. között idén is megszervezi a hagyományosnak számító nagyszokondi gyermektáborokat. A Szatmár és Máramaros megyék plébániáiról érkező gyermekek egy-egy hetet tölthetnek majd önfeledt szórakozással, játékkal, ismeretfejlesztő tevékenységekkel, hitben és szeretetben, a Szent Ignác Lelkigyakorlatos házban és környékén. A táborok előtt azonban a gyerekeket kísérő fiatalok tartottak egy próbatábort, melyen a tematika kidolgozásán túl saját maguk is kipróbálták a legfontosabb tevékenységi pontokat.

A július 2–6. között megrendezett próbatábor során a kis- és nagycsoportos beszélgetések, a közös tervezés mellett sok-sok játékra is lehetőség nyílt. Nem véletlenül, hiszen egykor ők is gyermekként érkeztek Nagyszokondra, majd annyira megragadta őket a tábori hangulat, hogy évente visszatérnek – már plébániai csoportokkal – igyekezve átadni valamit az általuk megismert szépből és jóból.

A csütörtöki napon került sor a tábor talán legszebb programpontjára, a szabadtéri szentmisére, melyet Lapka József ifjúsági és ministránslelkész a közeli erdőben, egy farönkökből épített oltárnál tartott. Az erdő madárhangjai és a napsütést megszűrő fák hűvöse igazán különlegessé tette a fiatalok számára a legszentebb áldozaton való részvételt.

Lapka József atya szentbeszédében a csoportvezetők felelősségére figyelt, két fontos dologra irányítva figyelmüket. Elsőképp elmondta, nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek a csoportvezetők viselkedését mintaként veszik, abból tanulnak a legtöbbet. Ezért kell a viselkedés minden apró részletére odafigyelni, még akkor is, ha úgy tűnik, a gyerekek épp rájuk nincsenek tekintettel. „Minden egyes cselekedetetekkel, szavatokkal törekedjetek a jó példa felmutatására, hogy azok a gyerekek, akiket a Jóisten és a szülők rátok bíznak, a táborok során épüljenek. Ne felejtsétek, hogy ők minden egyes hanglejtéseteket, mozdulatotokat figyelik.
A csoportvezetés igenis felelősségteljes dolog. […] Ha egy gyerek a figyelmével megtisztel, ti is hasonló tisztelettel kell felé forduljatok, hogy a játékok, foglalkozások mellett valami mélyebbet, komolyabbat is át tudjatok adni neki.”

Szentbeszédének második felében Lapka József ifjúsági és ministránslelkész az egymás közötti együttműködésre kérte a csoportvezetőket: „Ahol emberek együtt dolgoznak, ott lehet feszültség is. Ez természetes emberi gyengeség. De ha ezeket a gyengeségeket önmagatoknak és egymásnak őszinte tisztelettel beismeritek, akkor előbb-utóbb a feszültségekből barátságok formálódhatnak. Akkor mozdul meg valami köztünk, ha be tudjuk ismerni, őszintén ki tudjuk mondani, hogy nekem ez most nem megy, vagy légy szíves, gyere, vedd át, mert én most nem tudok… Úgy gondolom, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga. […] Próbáljunk odafigyelni nemcsak a tábor ideje alatt, hanem otthon, a plébánián is arra, hogy mély, őszinte tisztelettel legyünk egymás felé.”

A program megkoronázását a csütörtök esti tábortűz jelentette, majd pénteken véglegesítették a közelgő gyerektáborok programját, kiértékelték az együtt töltött hetet, és hazaindultak. Hamarosan azonban újra hangos lesz a nagyszokondi ház és környéke, de már a csoportvezetők felügyelete alatt ott tartózkodó gyerekek önfeledt játékától.