Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.


A székely népviselet és népdal, tánc és imádság identitásőrző ünnepét tartották július első szombatján Csíkszeredában. „Hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk.” Az Ezer Székely Leány találkozót 1931-ben Domokos Pál Péter és a csíki szociális testvérek ezzel a jelszóval hívták életre. A diktatúra idején ezt a rendezvényt is betiltották. 1990-ben szervezhették meg újra.

Székelyföld számos településéről érkeztek népviseletbe öltözött hagyományőrzők az idei Ezer Székely Leány találkozóra, amelyet ezúttal is a rendezvény nevét viselő alapítvány, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita és Kovászna megye Tanácsa szervezett. A résztvevők tánccal avatták fel a város részben felújított főterét. A megnyitóbeszédeket követően a rendezvény a csíksomlyói kegytemplomban folytatódott.

Vállalni a családot, az életet, és a szülőföldön maradni, erre biztatta az ünnepi szentmise résztvevőit prédikációjában Böjte Csaba ferences szerzetes. „Örömmel, szeretettel kell vállalni az életet, és így könnyebb lesz elviselni a nehézségeket. A fiatalok ne féljenek családot alapítani, igent mondani annak, aki számunkra fontos, és gyermeket vállalni. A szent család példáját kell követni! A rájuk leselkedő veszély múltával ők is hazatértek a szülőföldjükre. Jó lenne elmondani a korábban innen külföldre vándorlóknak, hogy béke van szülőföldjükön. Most már Székelyföldön is meg lehet élni. Őseink drága földjét vissza lehet venni, gazdálkodni és továbbvinni az értékes örökséget. Aki becsületesen dolgozik, az eltarthatja önmagát, családját. Vállaljuk azt az életet, amit Isten felkínált nekünk” – biztatta a fiatalokat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. 

Az szentmise végén Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere a húsz éve életre hívott Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vezetőjét köszöntötte. Boros Károly felcsíki főesperes, csíktaplocai plébános Bálint Lajos érsek felkérésére vállalta két évtizeddel ezelőtt a találkozók lelki vezetését és azt, hogy Domokos Pál Péter szellemiségében továbbviszi a székely hagyományok őrzésére törekvő rendezvény szervezését. Áldásos munkájáért a polgármester köszönete mellett most Tivai Nagy Imre kis mellszobrát is átvehette. A Csíki Anyák Egyesülete három népes családot ajándékozott meg. A legnépesebbként a csíkszeredai hétgyermekes Dánel család vehette át a házikenyeret.

Az Ezer székely leány találkozója a szentmisét követően a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárszínpadnál folytatódott. Az ünnepség idei házigazdája Csíkszentmihály volt. Díszmeghívottként Petrás Mária népdalénekes és Kóka Rozália ének- és mesemondó lépett színpadra. Kóka Rozália által még a bukovinai székelyek is képviseltették magukat. A hagyományőrző csoportok fellépését a kétszer is eleredő eső sem tudta elmosni. Összesen 22 tánccsoport lépett színpadra. A település lakosságszámához viszonyítva a legnépesebb csoport ezúttal Csíkrákosról érkezett, ők kapták ajándékba a faragott templomi esketőszékeket. Díjazták az eredeti székely ruhákat is. A népviseletbe öltözötteket pedig a szervezők emlékkártyák osztásával próbálták nyilvántartásba venni. Így 1206 népviseletbe öltözött székely leányt és asszonyt, illetve 482 bejelentkezett székely legényt számoltak meg a szervezők. Volt közös tánc, közös fénykép is készült.
A rendezvény záróakkordjaként pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes produkcióját láthatták a résztvevők.