Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Régizenekoncert Esztelneken

Az esztelneki ferences templomban július 13-án fél 12-től a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene-együttes előadásában hangzanak el 16. századi magyar és európai, vallásos és világi, énekes és hangszeres dallamok. Az együttes tagjai: Keresztesi Ildikó (ének, hárfa, furulya, görbekürt), Lörincz Tünde (ének, dob), Jónucz Alfonz (ének, furulya, kornamüz), Lörincz Szilveszter (ének, furulya, viola-sa-gamba), Vezér János (furulya, görbekürt).

Management by Jesus szeminárium

Kiss Ulrich jezsuita szemináriumot tart szeptember 25-28. között Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban azoknak a vezetőknek a számára, akik a legrégebbi és mégis modern Jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A tréning nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód elsajátítást. A ökumenikus képzés evangéliumi elveken (nevesen Márk evangéliumán) és az etikán alapszik.  A résztvevőknek lehetőségük lesz az MbJ Allumni Közösséghez csatlakozni. A képzés díja 750 lej/fő. Szállás és étkezési lehetőség a Salvator hotelben (a teljes ellátás 350 lej/fő).
További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,  0722388651.

Örmény búcsú Szamosújváron

Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére július 5-én, szombaton tartották a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban a búcsús szentmisét, amelyet a Román Televízió kolozsvári stúdiója és 3-as csatornája is élőben közvetített. A főcelebráns Szakács Endre örmény vikárius, a szónok pedig Küsmödi Attila plébános volt. Jelen volt Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó és Hamlet Gasparian, Örményország bukaresti nagykövete is. A szentmise után megáldották a toronyórát, amely 20 év szünet után ismét működik.

Harangmegáldás és búcsú Tibódban

Sarlós Boldogasszony ünnepét tartották június 5-én, szombaton Székelyszenttamás filiájában. Az ünnepi szentmise keretében Tamás József segédpüspök megáldotta a Bereczi István gelencei plébános által szülőfaluja temploma számára adományozott új, valamint a Lázár Imre székelyudvarhelyi műhelyében felújított kicsi harangot. (Mária Rádió)

Primíciák a Gyulafehérvári Főegyházmegyében

Boga Norbert első ünnepélyes szentmiséjét a csíkszentsimoni plébániatemplomban mutatta be július 5-én, szombaton, Gál Hunor pedig Szépvízen 6-án, vasárnap. (Mária Rádió)

Monospetri kórus a nagyváradi székesegyházban

Az Egyházzenei Központ meghívására július 6-án, a déli szentmisén a monospetri Krisztus Király plébánia kórusa szolgáltatta a zenei részt a nagyváradi római katolikus székesegyházban Hajas Schmotzer Erika és Hajas Attila karnagyok vezényletével. A szentmisét Mahajduda János székesegyházi káplán celebrálta. A szentmise végén a vendégkórus a Székesegyház Felnőtt Kórusával együtt adott elő egy zenei darabot. Fodor József általános helynök megköszönte a vendégkórus szolgálatát, és emléklapokat adott át a kórustagoknak. Idén ez volt az utolsó vidéki kórusnak a nagyváradi látogatása a késő ősszel megszervezett Egyházmegyei Kórustalálkozóig. (varad.org)

Balassi-szobor és falunapok Kerelőszentpálon

A 14. századi római katolikus templom udvarán július 5-én az ünnepi szentmise után leplezték le Balassi Bálint költő szobrát, aki részt vett a 439 évvel ezelőtti szentpáli csatában. Bertalan László plébános beszédében kiemelte: „A zászlólengetéstől és szoborállítástól még nem fog felemelkedni a nemzet. Ennél sokkal többre van szükség.” Nevezetesen arra, hogy Balassi példáját követve minden magyar az élet minden területén tegyen a megmaradásért és felemelkedésért. A szoboravatás után az ünnepség az iskolások kulturális műsorával és gyermektevékenységekkel folytatódott. (romkat.ro)

Serdülők tábora

 

A 12–17 éves korú fiatalok rengeteg problémával, gáttal, előítélettel, téves információval találkoznak, melyet sokszor nem tudnak megoldani, kezelni a tabukkal övezett rohanó világban. A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával erre kínált segítséget 24 serdülőnek a június 30-ától megtartott tábora által, amelynek Ivó adott otthon. A tábor, amint ez a nevéből – Serdülők az Élet Küszöbén – is kiderül, maximálisan a tinédzsereknek szólt. Olyan témákkal dolgoztak, mint énkép, párkapcsolatok, nemiség, döntéshozatal, felelősségvállalás és alkohol, dohányzás, drogprevenció. Erre épültek a játékok, vetélkedők, olimpiák is. A szervezők a témákkal kapcsolatosan olvasósarkot is kialakítottak.
(caritas-ab.ro)