Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Böjte Csaba ferences ezüstmisés  ünnepe Árkoson 

Jubileumi szentmisére és keresztelőre gyűltek össze az árkosi Szent István oltalma alatt álló kis kápolnában július 4-én a sepsiszentgyörgyi életvédők, a falu lakossága és az Irgalmasság Anyja Kismamaotthon lakói. Az ünnepség előtt szentségimádást tartott a Pro Vita Hominis társaság, majd Fekete József plébános és Böjte Csaba ferences atya közösen mutatták be a szentmisét.

Csaba testvér homíliájában a maradandó és a bűnös örömöket hasonlította össze. Az Istennek kedves örömök közé tartozik a jó cselekedetek, a létezés, a bölcsesség, a tudás és az alkotás öröme. Ezek mindenikére egy-egy gyakorlati példát hozott a Dévai Alapítvány gyermekeinek életéből. Kiemelte, hogy a mennyek országában jobban örvendenek egy bűnös megtérésének, mint más kilencvenkilencnek… Sajnos a gonosz léleknek is megvannak a maga örömei, „bolondgombái”. Ilyenek a fogyasztás öröme (eszem-iszom; többet használni mindenből, mint amire szükség van), a birtoklás vágya, a kapzsiság, a hatalomvágy. Vajon milyen örömre nyitom meg a szívem? – tette fel a kérdést a jelenlevőknek, majd az életadás örömére utalva, megkeresztelte a ferences nővérek által vezetett kismamaotthon két kis lakóját, Annamáriát és Amanda-Máriát.

A szentmise végén Kovács Zita gyermekorvos, a Pro Vita Hominis Társaság vezetője meghatottan köszöntötte az ünnepeltet, akinek segítségével sok éves imáik meghallgatásra találtak: a ferences nővérek átvették és szeretettel működtetik a lányanyaotthont, sok veszélynek kitett élet került oltalom alá az évek során. Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei helyi közösségének elöljárója, Franceska nővér megköszönte, hogy Csaba testvér hazahívta őket Magyarországról és le tudtak telepedni Árkoson, ahol készül a kolostor. Pacifika nővér egy régi magyar áldással, egyik kismama Szent Ferenc imájával, az ott született kisgyermekek egy-egy fehér szál szegfűvel köszöntötték az ezüstmisés szerzetest.

Böjte Csaba atya magával hozta a bükki füvesembert, Szabó Gyuri bácsit, aki a csodálatos gyógynövényeinkről beszélt. A Csíki Anyák Egyesületének tagjai pedig beszámoltak arról, hogy kreativitásuk és lelkesedésük nyomán elindult egy anya-mozgalom: először levelezőlista segítségével kezdtek kommunikálni, majd többször is találkoztak a Szent István ház vezetője segítségével. 2011 márciusában bejegyeztették az egyesületet, azóta több programjuk is működik. Szép példát mutattak arra, hogyan lehet a hétköznapokban is egymást segítve az életet szolgálni.

Böjte Csaba testvérnek az őt köszöntőkkel együtt mi is kívánjuk a jó Isten áldását, hogy szolgálatával továbbra is sok árva gyermeknek lehessen támasza; körbejárva a Kárpát-medencét, a magyar lakta területeket, vigye a jó szót, a reményt, hirdesse a szeretetet és az evangélium örömét.