Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Nemrég csábító ajánlatot kaptam. Fizikai kényelmem biztosítása érdekében egy olyan garnitúrát ajánlottak, amely által éjjel-nappal csak a pozitívat, az élet napos oldalát fogom látni. Rögtön megragadtam volna az alkalmat, mert régi vágyam, hogy csak a szép, a jó történjen velem. Ehhez viszont hitelt kellett volna kölcsönöznöm, amihez azért bátorkodtam volna, mert ismerőseim zöme is számtalanszor él ezzel a lehetőséggel nyaraláshoz, szórakozáshoz és egyéb alkalomból.

Esetemben nyomós indoka is lett volna, hiszen a kényelmet szolgáló garnitúra nem idényt szolgáló, hanem örökre megmaradó – gondoltam magamban. Az ügyintéző nagy reményeket fűzött hozzám és rendkívüli gyorsasággal készült a szerződéskötéshez. Nagy meglepetésére azt mondtam, hogy mégsem élek a lehetőséggel, felelőtlen döntést nem akarok hozni, amire győzködések sorozatával válaszolt.

Mi az, ami örök érvényű és érdemes rá hitelt felvenni? – tettem fel a kérdést félhangosan önmagamnak és egyúttal az ügyintézőnek is, akinek ellenállhatatlansága arra késztetett, hogy hitel helyett hitemben erősödjem. Azóta hasonló helyzetben ekképpen mérlegelek: hitelt kölcsönözve vagy mélyebb hittel biztosítható számomra a nyugalom, béke és harmónia?

Nyilván bizonyos dolgokra szükségünk van az életben. De nem minden áron.