Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet projektjéről 

Fiatalok és szépkorúak közötti generációs kapcsolódás jött létre a ConectING pályázatban az ING Bank finanszírozásának köszönhetően, és nem csupán kapcsolatok, a tapasztalatunk ennél sokkal távolabbra mutat.

Az év elején a technikai feltételek biztosítása, megfelelő nagyságú képernyők beszerzése, internet-hozzáférés és a képzési terv kigondolása és elkészítése valósult meg három helységben: Szatmáron, Nagykárolyban és Nagybányán. Elkezdődött az alapfokú képzés, melynek témája a számítógép megismerése és az internet használata volt.

Az önkéntes diákok „tanárokká” váltak, és a nagyszüleikkel egykorúak, „a diákok” tőlük tanulhatták meg a számítógép és internet rejtelmeit. Azok, akiktől az évek során mindig tanultak, most tanulókká váltak, és ebben a fordított helyzetben a fiatalok adhattak át olyan tudást számukra, amivel egy új világ nyílt meg a szépkorúak előtt. Az első órákon volt is nagy izgatottság, számtalan kérdés, de sok türelemmel haladtak az anyag elsajátításával.

Pop Alexandra így emlékszik vissza: „Szép tapasztalatnak mondhatom, megtanultam úgy kommunikálni, hogy észrevegyem az érzéseket is. Azt is megtanultam, hogy csak akkor tisztelnek, ha én is tisztelem azokat, akiket megszólítok, hogy mindannyiuknak más a személyisége. Ahhoz, hogy megértsenek, mi is megértést kell tanúsítsunk.” 

A képzés során nagyszerű eredmények bontakoztak ki, amikor a „diákok” új területeket fedeztek fel, vagy mikor családtagjaikkal, régi barátokkal beszélhettek, s láthatták a rég feledésbe merült arcokat. A Facebook és Skype világába is betekintést nyertek a résztvevők. A kapcsolódás egy különleges formáját tapasztalhatták így meg, fényképek kerültek elő eseményekről, amiket megosztottak. Voltak nagyon lelkesek és óvatosabbak, de a tanulás öröme észlelhető volt minden egyes képzési órán. Egy hetvenéves tanuló szeretett volna otthon is gyakorolni, de nem volt rá lehetősége, és ekkor csoda történt: egy véletlen folytán épp azon a napon adományozott egy nagylelkű szatmári lakos egy számítógépet a Caritas Szervezetnek, amit eljuttattunk a lelkes diák otthonába. Egy kapcsolódás, ami újabb kapcsolatot jelent, így szövődik nap nap után a kapcsolatok hálója, ami megakadályozza a szépkorúak elszigetelődését. A fél éve kezdődött ConectING projektben mérhetőek az eredmények: 17 önkéntest és több mint 70 szépkorú tanulót motiváltunk. A kapcsolódás a világgal és egymással bizonyítja a fontosságát e kezdeményezésnek.

Görbe Andrea – Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet