Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A román közszolgálati televízió magyar adásának vallási műsora május-júniusban vetítette azt a kétrészes, egyenként félóra-húszperces filmet, amely egyház (erdélyi felekezetek) pénzhez, földi javakhoz fűződő viszonyát járta körül. A szerkesztő, Jakabffy Tamás nagyon jól ismeri az egyházi viszonyokat, kritikusan és lojálisan kezeli a témát, tisztességesen mutatja be a nehézségeket, kihívásokat, de azt is, hogy mikor mire kell föltétlenül pénzt költenie az egyháznak. Hiszen mind a pap, mind más alkalmazott meg kell tudjon élni tisztességes munkájából, és a legkülönfélébb, közszolgálatot végző egyházi intézmények fenntartása nem olcsó. Az érdekes kérdés, a különböző egyházi ceremóniák, lelki szolgálatok szolgáltatások-e, amiket a hívő mint megrendelő megvehet, vagy mint pasztorális küldetés, istenszolgálat, lényegében megfizethetetlen, s egy rászoruló sem maradhat nélküle.

A filmben megszólaló Kovács Sándor kolozsvári főesperes, Varga Rezső gyulafehérvári gazdasági intéző, valamint a teológiai szakértő, Nóda Mózes őszintén válaszolnak akár kényesnek számító kérdésekre is, az átláthatóság pedig igen fontos az egyház hitelessége érdekében. A filmet minden érdeklődő megtalálja az interneten Egyház, pénz, gazdaság címen.