Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Futásfalvi búcsú

Magasztalja lelkem az Urat (Lk 1, 46) – e mottóval tartják az idei Sarlós Boldogasszony-napi zarándoklatot Futásfalván. Július 1-jén, vasárnap de. 10 órától ünnepi szentmise lesz a kegytemplomban, déli 12 órától Szent Péter és Szent Pál apostolok búcsúünnepe az ikafalvi templomban, majd délután 5 órától fogadják a keresztaljákat. Este 8 órakor szentmise szentbeszéddel a kegytemplomban, amelyet a papi és szerzetesi hivatásokért ajánlanak fel, megemlékezve Bálint Lajos érsekről, néhai futásfalvi plébánosról (sz. 1929. július 6.) és Bardócz Mózes plébánosról, Futásfalva szülöttéről, szülőfalujában 80 évvel ezelőtt (1932. június 19-én) bemutatott első szentmiséjére emlékezve. Mise után gyertyás körmenet, majd éjszakai virrasztás a lesz a kegytemplomban. Július 2-án, hétfőn reggel 8 órától szentmise – alatta és utána gyóntatás! A keresztalják fogadása ¾ 11-ig, majd de. 11 órától ünnepi főpapi szentmise a szabadtéri oltárnál a környékbeli papság részvételével. Az ünnepi szónok Bíró László magyarországi tábori püspök lesz, aki itt köszönti egykori tanárát, dr. Jáki Teodóz Sándor győri bencés paptanárt, valamint a vele együtt ünneplő Harai Pál ny. kanonok-plébánost gyémántmiséje alkalmából. Szentmise után (jó idő esetén) körmenetet tartanak a hegytetőn felállított kereszthez, Magnificat, himnusz és főpapi áldás, a szentmisén és a hegytetőn a népéneket a rétyi Kovács András fúvószenekar kíséri Maksai József tanár vezényletével. E jeles évfordulón szeretettel várják a zarándokokat együtt ünnepelni, engesztelni! (Fórika Balázs)

 

Medzsugorjei zarándoklat

Medzsugorjei zarándoklat és lelkigyakorlat lesz Hajlák Attila-István vezetésével augusztus 26–31. között Mindennapi életünk arca: öröm a fájdalomban – fájdalom az örömben mottóval. Költség: 120 euró és 200 lej, ez mindent tartalmaz nagyon jó körülmények között. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 0742-698166-os telefonszámon. Útlevél nem kell. A szervezők szeretettel várják minden érdeklődő jelentkezését! (Hajlák)

 

Bolyai Nyári Akadémia

A 20. Bolyai Nyári Akadémia keretében a római katolikus vallástanárok továbbképzését július 21–27. közt a székely­udvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban tartják. Programfelelős, -szervező dr. Gál László főegyházmegyei főtanfelügyelő-helyettes, a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója. Idén a továbbképző fókuszában a dogmatika áll. A katolikus hitoktatás tantárgyai közül az egyik legelvontabb, legfilozofikusabb a dogmatika, amelynek helyes megértetése/megértése jelentős erőfeszítést igényel mind a tanár, mind a tanuló részéről. Az e téren megvalósuló didaktikai folyamat hatékonysága feltételezi a legmegfelelőbb módszerek és stratégiák hitoktatásban történő alkalmazását/bevezetését. Ehhez járul hozzá az idei továbbképző. Előadó(k)/foglalkozásvezető(k): dr. Marton József dékán, egyetemi tanár, BBTE, Római Katolikus Teológiai Kar, Kolozsvár; dr. Jitianu Liviu egyetemi adjunktus, BBTE, Római Katolikus Teológiai Kar, Kolozsvár; dr. Ozsváth Judit egyetemi adjunktus, BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet, Kolozsvár; drd. Horváth István főegyházmegyei főtanfelügyelő, Gyulafehérvár. Érdeklődni, jelentkezni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0740-062966. (Gál László)

 

Eötvös József-díj erdélyi pedagógusnak

Az idei pedagógusnap alkalmából Eötvös József-díjat kapott Tellmann Jenő, a Báthory István Elméleti Líceum nyugalmazott fizikatanára, nemzedékek példaképe, kiváló tanár. A június elsejei budapesti ünnepségen kora, egészségi állapota miatt nem tudott részt venni, a kitüntetés Kolozsváron vette át június 14-én a Szent Mihály plébánia nőszövetségének tetőtéri dísztermében. A kitüntetést Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete adta át. (A Báthory-líceum igazgatósága)

 

Hegedű-klarinét-zongora előadóest

A Bartók Termi Zenei Estek sorozat folytatásaként rendkívüli hangszeres előadóestet szerveznek július 1-jén, vasárnap este 7 órai kezdettel a Partiuni Keresztény Egyetem Bartók termében. A hegedű-klarinét-zongora előadóestre nagy szeretettel invitálja Thurzó Zoltán zongoraművész Nagyvárad komolyzene-hallgatóit, aki nem csupán kísérni fogja kollegáit, de elő fog adni zongoradarabokat is az est keretében. A koncerten fellépő másik két fiatal művész, Oláh Boglárka hegedűs, valamint Székely István klarinétos zenei szemléletébe is betekinthetnek. A hangverseny főtámogatója a Communitas Alapítvány. Műsoron Bartók Béla, L. van Beethoven, C. M. von Weber, W. A. Mozart, B. Martinu, N. Paganini, Kodály Zoltán, H. Wieniawski, Kovács Béla, J. Brahms és Draskóczy László művei. Mindenkit szeretettel várnak, a belépés ingyenes.

 

Népzenei pályázat

A Mária Rádió népzenei pályázatot hirdet népi zenekarok, szólóénekesek, népdalkörök és a katolikus gitáros mozgalom képviselői számára. A pályázat célja a magyar keresztény hagyomány értékeinek bemutatása. Szeretnék elősegíteni, hogy népzenét művelők a maguk tudását, ismereteit az evangelizáció szolgálatába állítsák, ha a katolikus gitáros mozgalom képviselői megismernék, munkájuk során felhasználnák a népzenei hagyomány értékeit. Így a zenével szolgálók és a hívek is teljesebben élhetik meg magyarságukat és kereszténységüket. A pályázati anyagokat augusztus 1-jéig várják.

A beérkező pályaműveket szakmai zsűri bírálja el: Sebestyénné Farkas Ilona, Havasréti Pál, Székely János püspök. A díjazottak az eredményhirdetéskor sorra kerülő gálán a Téka és a Vujicsics Együttes, valamint Vedres Csaba és Gyermán Júlia közreműködésével megtartott ünnepi koncerten ismertethetik meg az érdeklődőkkel munkájukat. A díjazottak bemutathatják szerzeményeiket a Mária Rádió műsorában, megismertethetik közösségeiket, együttesüket a Mária Rádió hallgatóival. Részletek: http://mariaradio.hu/nepzeneipalyazat.

 

A temesvári egyházmegye hírei

Bérmálás. Dirschl Johann általános helynök a hétvégén az egyházmegye két egyházközségében bérmál. Június 30-án, szombaton a szentannai templomban 10 órakor kezdődő szentmise keretében 19 magyar, román és német nemzetiségű fiatalt részesít a szentségben. Július 1-jén, vasárnap a temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó Magyarmedvesen az általános helynök 15 fiatalnak szolgáltatja ki a felnőtt kereszténység szentségét. Az ünnepi szentmise délután 4 órakor kezdődik. A bérmálkozók felkészítését Fechetă Virgil szentannai, illetve Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános irányította.

Zarándoklat Máriacsiklovára. Sarlós Boldogasszony ünnepe – július 2-a – a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű római katolikus közösségeinek hagyományos zarándoknapja a máriacsiklovai kegytemplomhoz. Az ünnepi program július 1-jén este megkezdődik, a zarándokok este 8 órakor szentmisén vesznek részt, amelyet Đuro Hranić djakovo-eszéki segédpüspök celebrál. Július 2-án 6, 7 és 8 órai kezdettel a horvát nemzetiségű közösségek számára mutatnak be szentmisét a kegytemplomban. Az ünnepi liturgiát fél 9-kor Đuro Hranić djakovo-eszéki segédpüspök mutatja be. (Sipos Enikő sajtóreferens)

 

A Katolikus Magyar Bibliatársulat nyári táborai 2012-ben

KMB nyaralás július 5–8. között felnőttek számára Gyergyószárhegyen Ráhangolódni Isten velünk kapcsolatos tervére címmel. Önmagunk kiteljesedését akkor találjuk meg, ha sikerül ráhangolódnunk Isten tervére, ezt próbálják a résztvevők megérteni az efezusiakhoz írt levél alapján. Az előző évekhez hasonlóan közgyűlés lesz a találkozó idején a Katolikus Magyar Bibliatársulat tagjai számára július 6-án du. 3 órakor. Ha ekkor nem határozatképes a közgyűlés, a szabályzat értelmében a második időpont: ugyanaznap du. 6 órától. A szervezők várják a társulati tagokat családtagjaikkal, bibliaolvasó ismerőseikkel ezekre a hagyományos pihenési napokra! Érdeklődni, jelentkezni július 3-ig lehet Benczédi Katalinnál a 0745-593390 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Kincses Sziget: bibliás gyerektábor. Július 17–20. között szervez tábort a KMB I–VI. osztályosok számára Gyergyószárhegyen Láss csodát! címmel. Érdeklődni, jelentkezni július 10-ig lehet Varga Melindánál, tel.: 0745-366633, du. 2 óra után. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Tini-Oázis. Sajátosan serdülő korosztálybeli fiataloknak szervezik július 22–24. között Gyergyószárhegyen Lájkold a Jézussal való találkozást! címmel. Érdeklődni, jelentkezni július 10-ig lehet Varga Melindánál, tel.: 0745-366633, du. 2 óra után. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

OÁZIS – fiatalok bibliás tábora. Július 12–15. között Gyergyószárhegyen Te milyen barátom vagy? címmel a következő témákat feldolgozó tábor lesz: Egymásra számítani, igazi barátnak lenni. Te milyen barátom vagy? – kérdezheti tőlem Isten, vagy valamelyik barátom, vagy esetleg éppen az a valaki, akivel közös kalandra vállalkoztam… A tábor során a fiatalok próbálják együtt megérteni, mire kell figyelniük, ha e kérdéseket életünkkel akarják megválaszolni. Érdeklődni, jelentkezni július 10-ig lehet Fülöp Tímeánál, tel: 0728-124989, e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Önmagunk keresése Istenben, Isten keresése önmagunkban

Személyesen kísért, Szent Ignác-i, csendes lelkigyakorlatot hirdetnek a segítőnővérek a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban (Templom utca 1650. sz.) augusztus 7-től (kedd este) augusztus 13-ig (hétfő este). A lelkigyakorlat öt egész napot jelent teljes csendben, egyéni és közös elmélkedéseket, naponta személyes beszélgetést a kísérővel, szentmisét és lehetőséget a kiengesztelődés szentségére. Kísérők: Bara Irén sa és Bereczki Silvia sa. Részletes információ és jelentkezés: július 15-éig e-mailen vagy telefonon: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0724-012984, 0753-056919; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0726-406325.