Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Világosító Szent Gergely ünnepére gyűltek június 23-án Szamosújvárra az erdélyi magyar örmények. A hagyományőrzés jegyében a búcsús mise mellett kulturális esemény is volt egyben ez az alkalom.

A búcsús szentmisére a plébániáról ünnepélyes menetben, örmény népviseletbe öltözött lányok, asszonyok vezetésével vonult a papság és az asszisztencia. Szakács Endre vikárius-plébános celebrálta a szentmisét, jelen volt az örmény apostoli kormányzó, dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Datev Hagopian, a romániai ortodox örmény egyház vezetője, Hamlet Gas­parian bukaresti örmény nagykövet, Varujan Vosganian sze­nátor, a Romániai Örmény Egye­sület elnöke, Varujan Pam­buc­cian, romániai örmény parla­menti képviselő, Horea Uio­rea­nu, a Kolozs megyei tanács új elnöke és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács új alelnöke, valamint az ország sok részéről érkezett vendégek. Idén külföldiek is eljöttek, így egymás mellett ült japán, örmény, magyar örmény, román.

A szentmisét követően helytörténeti kötetet mutattak be, két kiállítást nyitottak meg. A búcsús ebédnél, ahová szokás szerint minden vendéget leültetnek a háziak, örmény ízeket élvezhettek, s örmény muzsika is volt.

A plébánia udvarán mutatták be Szongot Kristóf Szamosújvár szabad királyi város című könyve román fordítását, a kötetet Varujan Vos­ga­nian, a fordító Andreea Ghi­ţă és Lucian Năstasă történész mutatta be. Délután az örmény közösségi házban Aza­duhi Var­duca Horenian szamos­újvári születésű, Kolozsváron élő művész munkáit mutatták be, valamint olajfestményeket, amelyek az örmény múltat, az örmény szenteket (Szent Gergely, Szent Hrip­szimé stb.) mutatják be. A két tárlat megnyitását megelőzően Varujan Vos­ga­nian szenátor az örmény népcsoport szellemi erejéről szólt: hiszen nemcsak kereskedők, hanem a szellem emberei is: jeleskedtek a tudományok, a művészetek terén, de mecénásként is támogatták a kulturális életet. Majd emlékeztetett az örmény genocídiumra, amely még mindig nincs jelen megfelelően a nyilvános diskurzusban. Azaduhi Varduca Horenian kiállított munkáit dr. Negoiţă Lăptoiu egyetemi tanár méltatta. Örmény muzsika következett: ízelítő Djivan Gasparian és Alexander Harutunian műveiből a kolozs­vári zenelíceum két diákjának (Cornelius Zirbo, cselló, Herdlicska Tibor, zongora) előadásában, majd az örmény örökséget, az örmény történelem jelentős mozzanatait bemutató kiállítást Pál Emese művészettörténész vezette be.