Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Az 1989-ben megalakult Rákóczi Szövetség a magyar identitástudat megőrzését és erősítését, a nemzeti kultúra ápolását, valamint a Rákóczi család szellemiségének megörökítését tűzte ki céljául. Mindezt a Kárpát-medencei magyarság történelmi, kulturális tevékenységekbe való bevonásával, a Kárpát-medence magyarságát összekapcsolva az országhatárok fölött. A hivatalosan 2002-ben létrehozott kolozsvári szervezet programjairól és célkitűzéseiről a Kolozsvári Rákóczi Szövetség jelenlegi elnökét, Vizi Elődöt kérdezte a Vasárnap. Kik alkotják a szövetség kolozsvári szervezetét?

Sajnos egyelőre javarészt más városokból származó diákok, egyetemisták, többek között Hargita és Szatmár megyeiek. Csapatunknak és az elnökségnek sikerült idősebb kolozsváriakat, itteni diákokat is beszervezni. Minier Attila Alpár alelnök azon dolgozik, hogy kolozsvári fiatalok is bekapcsolódjanak a szervezet életébe. Akit érdekel tevékenységünk, partnerünk lenne, érdeklődjön a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Milyen programokat szerveztek Kolozsváron?

A Rákóczi Szövetség kolozsvári helyi szervezete eddig film- és játékesteket rendezett. Mikuláskor ajándékcsomagot készített a kolozsvári magyar gyermekotthonok árváinak. Képviseltette magát Budapesten a Gloria Victisen, ahol a Rákóczi Szövetség hívó szavára több mint ezer Kárpát-medencei fiatal vesz részt évente, közösen emlékeznek az 1956-os forradalomra. Megemlékeztünk az 1848–1849-es szabadságharc hőseiről. Legutóbbi rendezvényünk a csíkszeredai helyi szervezettel közösen megtartott műhelytábor volt.

Ott a csapatépítő játékok és kommunikációs gyakorlatok mellett az éves programot is megbeszéltük. Helyismereti kirándulásokat is szerveztünk Torockóra, a Mezőségre, ahol Wass Albert és Sütő András írók emlékházát látogattuk meg, a széki hagyományokkal ismerkedtünk. Itt már besegítettek a kolozsvári helyi elnökségi tagok is. Június 20-án meghívásunkra dr. Raffay Ernő budapesti történészprofesszor tartott előadást Magyarország az I. világháborúban címmel.

Hogyan került kapcsolatba a szövetséggel, miért kapcsolódott be a tevékenységbe?

Hat éve segítek a műhelytábor szervezésében a csíkszeredai Rákóczi Szövetség jelenlegi elnökének, Hargitay Tamásnak. Szükségét érzem, hogy egy ilyen szervezetben szerepet vállaljak. Szeretnék minél több kolozsvári fiatalt bevonni a szövetség életébe.

Kolozsváron rengeteg civil, érdekvédelmi szer­vezet működik. Hogyan illeszkedik a civil életbe a Rákóczi Szövetség, mekkora az igény és érdeklődés iránta?

Én inkább úgy mondanám, hogy szükség van a Rákóczi Szövetségre Kolozsváron, mivel az anyaországon kívül élő magyar kisebbség nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét próbálja segíteni azáltal, hogy Rákóczi szellemiségét a mai fiatalsággal megismerteti.