Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Figyelemfelkeltő programot szerveztek csíkszeredai diákoknak a Caritas munkatársai 

Az elmúlt tanév második féléve során a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató irodájának munkatársai figyelemfelkeltő programot tartottak a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában. A programban az iskola 24 osztályának közel 600 diákja vett részt. Osztályfőnöki órákat tartottak a fogyatékosságról, a diákok bekapcsolódtak a téma kapcsán meghirdetett Engem láss, ne a fogyatékosságom! mottójú kreativitáspályázatba, és színházelőadáson vettek részt a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljaival közösen.

Az egymásra figyelés, a megértés, elfogadás csíráit szerették volna elültetni a gyerekek lelkében a szervezők, és magunk is meglepődtünk a gyönyörű virágokon, amelyek nyílni kezdtek a program nyomán.

Íme néhány gondolat, üzenet a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaitól a fogyatékkal élőkkel kapcsolatosan:

„Én úgy érzem, hogy a fogyatékosok nem gyengék, hanem erősek, erősebbek, mint egy egészséges ember. Amikor láttuk a kisfilmet, a fogyatékosok nem voltak szomorúak, hanem nagyon vidámak.” (K. Boglárka, VI. A)

„Tisztelnünk kell őket azért, mert elfogadják magukat olyannak, amilyenek, és megküzdenek saját kis akadályaikkal minden egyes nap.” (Imre Elektra, VIII. B)

„Én azt mondom, hogy segítsünk a fogyatékkal élőknek. Én egy pár percre a vakok bőrébe bújhattam. Nagyon rossz érzés, ha mindenki csúfolódik veled és nem segít neked. Segítsetek a fogyatékkal élőknek, és ne csúfoljátok!” (F. V. Róbert)

„Ők is ugyanúgy félnek, örülnek, sírnak, nevetnek, játszanak, mint mi, egészségesek.” (III. C)

„A külalak nem számít, a szeretet, a barátság számít örökké.” (III. C)

„Ha találkozol egy fogyatékos emberrel, legyél kész a segítségnyújtásra.” (III. A)

„A sárkányok királyának három feje volt, a gyereksárkányoknak szintén, kivéve a legkisebbet, neki csak egy volt. Süsü másban is elütött a testvéreitől, de szelíd volt, segítőkész, így végül mindenki elfogadta és megszerette őt.” (III. A)

„Ne kritizálj másokat, ők pontosan azok, akik mi lennénk hasonló helyzetben.” (Abraham Lincolnt idézte Bencze Abigél, Tankó Emőke, V. B)

„Az kéne, hogy a fogyatékosoknak adjanak esélyt, hogy tudjanak úgy élni, mint a nem fogyatékkal élők.” (Mihály Mátyás, VI. A)

 „...én szeretem a mozgássérült embereket, nagyon kedvesek és rendesek.” (Konrád, VI. A)

„Ugyanolyan emberek, mint mindenki más, rengeteg szeretetet és odafigyelést igényelnek, amit nekünk meg kell adni, mert roppant figyelmes, aranyos és szerethető emberek, sőt, ők mindenki másnál jobban tudnak szeretni, és igen hálásak minden kis apróságért.” (Imre Elektra, VIII. B)

 „Miért tennénk különbséget két ember között? Mindannyiunkat Isten teremtett, és úgy kell elfogadni és szeretni egymást, ahogy vagyunk.” (Imre Elektra, VIII. B)