Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A iaşi-i (jászvásári) Szent József Római Katolikus Teológiai Intézet néhány tanárképviselője látogatott Gyulafehérvárra a szemináriumba június 13–15. között. A küldöttség tagjai voltak Benone Fărcas rektor, Eduard Soare liturgikatanár-vicerektor, Pius Iancu spiritualitástanár-prefektus, Stefan Lupu metodológia és dogmatikatanár, valamint Mihai Pătrascu jogtanár.

Az évenkénti találkozás célja a tapasztalatcserén túlmenően a két papnevelde közötti kapcsolat erősítése, hiszen egyik évben a fehérvári tanárok látogatnak Jászvásárra, a másikban pedig ők Gyulafehérvárra. Romániában ez a két intézmény foglalkozik római katolikus papképzéssel: a jászvásári teológiát 1886-ban alapította Nicolae Iosif Camilli püspök, míg a gyulafehérvárit 1753-ban Báró Sztojka Zsigmond Antal erdélyi püspök.

A találkozó része volt a szentmise közös ünneplése, kirándulás Vajdahunyadra és Dévára. Kétségtelenül élményekben gazdag látogatás volt mindkét félnek. A teológiai tapasztalatcserét mi sem fémjelzi jobban, mint az, hogy a vendégek sok hasznos teológiai és lelkiségi könyvvel ajándékozták meg a fehérvári könyvtárat, ezáltal minden itt tanuló épülhet. A tartalmas napok után a testvéri látogatás jóleső emléke él tovább.