Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Filmszem

A XI. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nagydíját, valamint a legjobb forgatókönyvért járó díjat a Joachim Trier rendezésében készült Oslo, augusztus 31. című film nyerte. Joachim Triernek, a norvég filmrendezőnek ez a második egész estét betöltő filmje. Joachim Trier szuggesztíven mutatja be egy fiatalember egy napját, megőrizve ezzel a drámairodalom írott hármasszabályát: hely, idő és cselekmény egységét. Érzékelteti a fiatalember belső konfliktusát, a körülötte levő világról való sajátos vélekedését. Jól tükrözi a film, milyen tragikus következményekkel jár az egyén lelki problémáinak megoldatlansága. A film nem moralizál, hanem az emberi kapcsolatok árnyalt képi formában történő bemutatása által a nézőket az élet értelmével kapcsolatos elmélkedésre készteti.

Anders harmincas éveiben járó férfi, aki egy napra távozik a drogrehabilitációs központból. A film e nap történetét mutatja be. A vetítés tulajdonképpen egy turisztikai jellegű képi kulturális koktéllal indul Oslo városáról. Majd a városjáró fiatalemberre fókuszál. Felveti a kérdést, milyen esélye lehet egy drogrehabilitációs központból jövő fiatalembernek az állásinterjún. Ismerve a férfi életének előzményeit, hogyan reagál baráti köre, ismerősei a férfi problémáira?

A drogrehabilitációs központ programja szerint ki kell mennie a város forgatagába, az életbe. Részt vesz az állásinterjún. Anders jó családból származik, anyagi gondok nem terhelik. Életvitele következtében drogfüggővé vált. Ezért került az intézetbe, ahol a kezelés következtében sikerült lemondania a drog használatáról. A valóságban ez csak látszat. Minden kapcsolata, még a volt és mostani szerelmével is hamis. A film mozgalmasan mutatja be a főhős napját. Ilyen lelkiállapotban normális, hogy a körülötte levő életet egyéni módon látja. Az utcák, terek, szüleivel való kapcsolata, barátaival folytatott beszélgetéseinek hangszíne, minden egy talaját vesztett embert ábrázol. E feldúltság okán az intelligens, egyébként jóképű fiatalember a körülötte levő világban idegennek érzi magát. Lelki problémáit neki kellene megoldania. A filmben ábrázolt helyzetben erre nem képes. Anders lelki rezdüléseit, a környezet által kiváltott torzult reakcióit szuggesztíven mutatja be. Alapvető érzése a kiábrándultság. Nem akar a környezetéhez hasonló életet élni. Mi csak annyit mondhatunk el: a jóléti társadalomban való elmagányosodása, a számára megválaszolatlan kérdések a tragédiát vetítik előre. Megfogalmazódik benne a feleslegesség gondolata. Arra a következtetésre jut, hogy az élete értelmetlen. E gondolat megfogalmazása vezeti a végzetes lépéshez, ahonnan nincs visszatérés. Anders Danielson alakítása azt sugallja a nézőnek, a főhősnek nincs mit tennie. Nyugodtan, a legkisebb részletre is figyelve, készülődik a végzetes pillanatra. A film ennek ellenére pozitív kicsengésű. Azt a gondolatot sugallja, hogy az embernek saját sorsát racionálisan kell irányítania. Az öngyilkosság nem jelenthet megoldást.

A film forgatókönyvét Joachim Trier és Eskil Vogt írta Pierre Drieu la Rochelle francia író 1931-es, Lidércfény (Feu follet) című regényének átdolgozásával. Főbb szereplők: Anders Danielson Lie (Anders), Hans Olav Brenner (Thomas), Ingrid Olava (Rebeca).

A XI. TIFF további díjazott filmjei: a legjobb rendezésért járó díjat a szerb Maja Miloš Clip című filmje kapta meg, a zsűri különdíját az oroszországi Chapiteau Show című film rendezője, Szergej Loban vehette át, a legjobb forgatókönyv díját Eskil Vogt kapta (Oslo, augusztus 31.), a legjobb operatőr díját Bárbara Álvarez nyerte a Csütörtöktől vasárnapig című chilei–holland produkcióban nyújtott teljesítményéért, a legjobb színészi alakítás díjával Kim Kold tüntették ki a dán Teddy Bear című filmben nyújtott szerepalakításáért, a Filmkritikusok Szövetségének FIPRESCI-díját Paddy Considine vehette át a Tyrannosaur című angol filmben nyújtott alakításáért.