Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Kitekintő

Június 10–17. között zajlott az ír fővárosban, Dublinban az 50. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa, az eseményre kinevezett pápai legátus részvételével. Diarmud Martin dublini érsek örömének adott hangot a zarándokok nagy számban való részvételével kapcsolatban, akik a világ mintegy 120 országából érkeztek a fontos egyházi eseményre. A résztvevők szentmisén vehettek részt a kongresszus minden napján, ezen kívül katekézist hallgathattak, amelyet különböző nemzetiségű főpásztorok tartottak a nap fő témájával kapcsolatban.

Az egyhetes rendezvény második napját az ökumenizmusnak, a keresztségben való szeretetközösség témájának szentelték, erről Alois testvér, a Taizé Közösség priorja és Maria Voce, a Fokoláre Mozgalom vezetője tartott előadást. A kongresszus megnyitotta kapuit az Írországban jelen lévő egyházak előtt és az esti liturgiát az ökumenizmus jegyében Michael Jackson dublini anglikán érsek vezette.

Az esemény harmadik napját a családnak és a házasságnak szentelték. Carl Anderson, a Kolumbusz Lovagok főlovagja tartott katekézist, a napi szentmisét André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek mutatta be.

Június 13-án XVI. Benedek pápa a Vatikánból köszöntötte a kongresszus résztvevőit, hangsúlyozta, hogy az esemény kiváltságos alkalom az eukarisztia központi szerepének megerősítésére az egyház életében. A nap fő témája a papság és a papi szolgálat volt a szeretetközösség szolgálatában. Előadást tartott J. Michael Miller kanadai főpásztor, Vancouver püspöke, szentmisét mutatott be Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros, a hondurasi Tegucigalpa érseke. Szerdán este több ezer zarándok vett részt azon a körmeneten, amelyen Dublin utcáin végighaladva Boldog John Henry Newman bíboros, Boldog II. János Pál pápa és XVI. Benedek pápa gondolatait olvasták fel.

Június 14-e a kiengesztelődés és a megbocsátás jegyében telt. Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke tartott katekézist, a szentmisét Seán Brady bíboros, ír prímás mutatta be.

Június 15-ét, Jézus szent szíve liturgikus ünnepét a szenvedésben és a gyógyulásban való osztozásnak szentelték. Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka mutatott be szentmisét.