Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Szinte hihetetlen, hogy egy év telt el, amióta a Hálósok Arany János városában jártak. Ismét régi ismerősöket üdvözölhettünk, de mindig új halak is felakadnak Isten hálójában, így közel százan töltötték meg a Szent István király plébánia udvarát. És jöttek Hálósok Nagyváradról az elnök asszonnyal, Konrád Katalinnal, meg Temesvárról, Aradról, Nagybányáról, Nagykárolyból, de a kisebb településekről is, mint Tenke és Bélfenyér. Mint minden évben, a határon túliak is szeretettel jöttek el Szegedről, Gyuláról, Makóról.

Gyenge Béla házigazda plébános nyitotta meg a találkozót, köszöntve a vendégeket, reménységét fejezte ki, hogy mindenki gazdagabban távozik e találkozóról. A kis szalontai kórus megörvendeztette a hallgatóságot, jó hangulatú indulót biztosított az egész napos programnak.

Török László polgármester arról beszélt, a Háló milyen fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben is. Ha Isten kivetette ránk hálóját, csak hálásak lehetünk, és igennel válaszolhatunk neki.

A találkozó főelőadója Lőrinc Ottó kanonok apát volt, a nagyváradi Szent László-templom plébánosa, aki tartalmas, plasztikusan előadott beszédet tartott. Megcsodálta a tavaly felújított szalontai templomot, amelynek falai a reménység zöld színében pompáznak, az oltár sárga-fehérje a péteri szék iránti hűséget tükrözi.
Ő is a hálóhasonlatot vitte tovább, elmondta: Isten hálójában mindnyájan kis halak vagyunk, arra hivatva, hogy Isten tervét teljesítsük, ezért felelősek vagyunk egymásért. Nem egymás felett kell uralkodni, egymáson felülkerekedni, hanem egymás mellett haladni. Egy bizonyos értékrendet szem előtt kell tartani, nem felborítani azt, mert akkor – tapasztalhatjuk – a feje tetejére áll minden.

A finom ebéd után kulturális programok következtek. Gali Teréz előadóművész Bródy János-dalokat, Reményik Sándor megzenésített versét (Templom és iskola, a művésznő saját megzenésítésében) s a honfoglalás dalát adta elő, majd Pellok Gabriella tanárnő Sinka István igazságtalanul mellőzött munkásságáról beszélt, amely a szalontai költészet gyöngyszeme. A tartalmas nap méltó befejezését a nagyváradi Szent Pál karizmatikus kiscsoport kínálta: tanúságtételt zenei aláfestéssel, mély mondanivalóval, amely megkoronázta az idei nagyszalontai Háló-találkozót.