Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Aktuális


Évadzáró a Katolikus Akadémián 

Mi köze a testnek a lelki élethez? – ezt a kérdést tette fel előadása címében Ilyés Zsolt, a gyulafehérvári papi szeminárium lelki vezetője a Katolikus Akadémia évadzáró előadásán. A jól választott téma a kánikulában is vonzotta a hallgatóságot, akik egy kifejezetten vidám, élvezetes előadást hallgathattak június 21-én, csütörtökön este 7 órakor a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dísztermében. Ilyés Zsolt a test teológiáját elméleti síkon is bevezette, majd alapvető információkat is megosztott, olyanokat, amelyek mindenkinek segíthetnek egészségesebb, boldogabb, de legfőképpen kiegyensúlyozott, teljes életet élni. Mi szükséges ehhez? Hogy ne tegyünk úgy, mintha test nélküli angyalok volnánk, mintha Isten a testet nem üdvösségünk munkálására adta volna nekünk, mintha az teher és elhanyagolandó, mellékes dolog volna. Ilyés Zsolt meggyőzően beszélt arról, hogy a mindennapokban, de az imában is a testünk jelen van, s a lelkünk szárnyalása nem valósítható meg a test nélkül. Nem az a cél, hogy elváljon a lélek és magasra röpüljön: ez nem is lehetséges! Aki elhanyagolja a testét, az Isten ajándékát nem megfelelően kezeli. Az elnyomott, megnyomorított testet el lehet hallgattatni, de „szava” a csendben előtör, az ima csendjében jelez: észre kell venni, figyelni kell jelzéseire. Ha nem, betegség, pszichoszomatikus tünetek formájában jelentkezik. Mert a lélek akkor van jól, ha a testben otthonos ember összhangban él vele, ha test és lélek együtt emeli az emberi formába megtestesült Jézus nyomában. Így hát a címbeli kérdésre a válasz: sok köze van a testnek a lelki élethez, nélküle nem is lehet igazi, elmélyült lelki életet élni.


A Katolikus Akadémia jelen félévének záró előadását fogadás követte, előtte pedig a szervezők nevében dr. Nóda Mózes köszönte meg a hallgatóság kitartását, figyelmét, a papság érdeklődését és a reklámozásban való kitartó részvételét, a médiapartnerek: a Vasárnap és Keresztény Szó, a Szabadság, a Mária Rádió, az Agnus Rádió közreműködését, megköszönte a szervező titkárok: Dénes Gabriella, Rácz Emőke, Vajda Anita és Réti Tamás munkáját, s jelezte a hallgatóknak: októbertől folytatódik az Akadémia, a tervek szerint a II. vatikáni zsinat évfordulójához kapcsolódó előadásokkal.

A Katolikus Akadémia előadásai (fényképanyaggal) a honlapon: http://rocateo.ubbcluj.ro/hu/index.html megtalálhatóak, meghallgathatóak.