Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Ratzinger-díj

Június 30-án első alkalommal magától a pápától vehetik át a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány által létrehozott Ratzinger-díjat a kitüntetettek. Hogy kik ezek, ezt a szentszéki sajtóteremben hozták nyilvánosságra. A díj célja, hogy elősegítse a kereszténység szépségének, értékének és igazságának megismertetését a mai, szükséget szenvedő társadalom és kultúra számára, továbbá hogy a támogassa a teológiai kutatásokat, köztük azon teológusokat, akik Joseph Ratzinger, XVI. Benedek gondolatait követik. A három díjazott: az olasz Manlio Simonetti (85 éves professzor, az ókeresztény irodalom elismert tudósa), a spanyol Olegario González de Cardedal (77 éves spanyol pap, a Salamancai Egyetem szisztematikus teológia docense) és a német Maximilian Heim (50 éves ciszter szerzetes, az ausztriai Heiligenkreuz apátság főapátja, a helyi egyetem fundamentális teológia és dogmatika docense).

 

Böjte Csaba mond beszédet a Corvinus Collegium diplomaosztó ünnepségén

Magyarország vezető elitképző intézménye, a Mathias Corvinus Collegium, június 24-én du. 2 órától tartja diplomaosztó ünnepségét. A 15. éve, oktatási intézményektől és állami szervezetektől függetlenül, alapítványi támogatással működő, eddig közel 3000 diákot képző kollégium célja, hogy Magyarországon a középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő, Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú képzési formát honosítson meg. Az MCC szervezi Magyarország legsikeresebb vezetőképző akadémiáját, amelynek tanárai, dr. Gwyn Bevan, a London School of Economics professzora, dr. Ceferi Soler, az ESADE Business School egyetemi professzorok mellett a legnevesebb magyar üzletemberek, közéleti személyiségek oktatnak. A diplomaosztó ünnepség kiemelkedő az intézmény életében. Így különösen fontos, hogy az idei eseményen Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, mond beszédet és adja át a diplomákat. Az MCC 2009-es diplomaosztó ünnepségének díszvendége Sólyom László köztársasági elnök volt, 2010-ben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet. Mindkét alkalom jelentős médiavisszhangot kapott.

 

Eltemették Valentiny Gézát

Június 15-én Bécs mellett, Laab im Waldeban temették el az életének 85., papságának 58. évében június 1-jén elhunyt Valentiny Géza nyugalmazott ausztriai főlelkészt. A gyászmise főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldön élő római katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök volt, részt vett Paskai László bíboros, ny. érsek; Paul Iby ny. kismartoni püspök; Gyulay Endre ny. szeged–csanádi püspök; Keresztes Szilárd ny. hajdúdorogi görög katolikus püspök, Vencser László, az Ausztriai Idegen Nyelvű Pasztoráció országos igazgatója; Simon Ferenc esperes, ausztriai magyar főlelkész, és sok pap, szerzetes, világi krisztushívő Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Erdélyből és az Egyesült Államokból.

 

Magyar misék a nagyváradi Vártemplomban

Az idei Szent László-ünnepen Böcskei László püspök bejelentette: a székeskáptalan hozzájárulásával rendszeresen tartanak ezután magyar nyelvű szentmiséket a váradi Vártemplomban.
A püspökség célja, hogy Szent László király tiszteletét mélyítse, hisz ő a vár területén építette fel az első székesegyházat, halála után testét itt helyezték örök nyugalomra. Így vált Nagyvárad századokon át a Kárpát-medence keresztényeinek zarándokhelyévé. E régi hagyomány felelevenítésének kezdetét jelzik az ún. „káptalani misék”, amelyeket a váradi székeskáptalan tagjainak részvételével tartanak a Vártemplomban. Minden hónap harmadik vasárnapján du. 4 órakor a kanonokok a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen elvégzik a vesperást, majd egyikük misézik és prédikál. Természetesen a „káptalani misék” nem zavarják meg a Vártemplom eddigi programját. (A váradi püspökség titkársága)

 

A Déva 1. római katolikus plébánia zarádoklatokat szervez 2011-ben:

MEDZSUGORJE  

2011. szeptember 6–12.

2011. december 27–2012. január 3.

Ár: 190 euró 

 

SZENTFÖLD, IZRAEL 

2011. október 21–30.

Ár: 850 euró

 

Jelentkezni lehet 2011. augusztus 25-ig 

Lelki vezető: Fr. Marek Bernardin OFM 

Információ és jelentkezés:

Popa Rodika, szervező

Tel.: 0354-805514 (RDS); 0788-172718 (Cosmote);

0740- 624424 (Orange)

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.