Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Fiatal vagyok és gondolkodom

Nemcsak kényelmes, hanem egyszerűen megnyugtató tudni azt, hogy létünk véges. A felelősséget és mindazt, amit számunkra jelent a fogalom, nagyon jól érzékelteti József Attila a címben idézett versében. Megfelelő nézőpontja életünknek a halál felőli szemlélet. Ha úgyis eltűnünk egyszer hirtelen, akkor miért érdemes felelősséget vállalni? Persze, „talán” tűnünk el hirtelen.

Tanultuk és tanuljuk, hogy a dolgokat kormányozni kell. Hogy érzéseinkért felelünk. A szeretetet csak Isten pazarolhatja. Mi nem. Mi mindenkit szerethetünk, s jogosan tesszük.

Újságot nem éjjel kell olvasni. Az életről nem sokat kell gondolkodni. Nem mindig lényeges nagy szavakat hangoztatni. Érdemes a végtelen felől nézni a végest. Ezt tanultam meg feleléseimből.

Ha van, amiért felelősséget vállalni, azt jelenti, nem vagyunk semlegesek. Márai Sándor írja: „Az élet bűntett kissé, ha nem tudnád. […] Mert nem vagyunk ártatlanok az életben, s egy napon perbe fognak. Elítélnek vagy felmentenek, s közben tudjuk, hogy nem vagyunk ártatlanok.”