Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Csíksomlyó volt a végcélja annak a két tucat zarándoknak, akik gyalogosan indultak el Budapestről, hogy a Mária-út mentén zarándokolva megérkezzenek annak legkeletibb pontjához, a csíksomlyói Szűzanyához. A kerékpáros zarándokútvonalon szintén ebbe az irányba tartó maglódi csoport öt fővel, valamint a Máriapócsról induló Erdélyi Kárpát-Egyesület zarándokai is öt fővel, bőrig ázva, megkésve gurultak be a zarándoklat célállomására.

Érdeklődtünk, mikor lesznek a Tolvajos tetőn, ott szerettünk volna találkozni velük. Nem lehetett tudni. Gumidefekt, egész napon át tartó eső, minden benne volt az utolsó szakaszban, de hála Istennek senkivel sem történt baleset. A Mária Rádión keresztül idén sokan kapcsolódtak be hétfő esténként a zarándokokért mondott imába Magyarországon és Romániában egyaránt. És megérkeztek egészségesen, feltöltődve! Este szentmise volt a kegytemplomban, ahol külön áldást kaptak a Mária Úton érkező zarándokok, majd a fáradtságot meghazudtolva élménybeszámoló következett a Salvator Hotel kápolnatermében.

Az idei zarándoklat sajátosságai közül többet is kiemeltek a résztvevők, több mint 20 önkéntes csatlakozott az út mentén hozzájuk, akik kisebb szakaszokon elkísérték őket. Velük zarándokolt egy roma asszony, más vallásúak is voltak közöttük. Pozitívumként kiemelték az egymás iránti odafigyelést, a szeretettel való elfogadást, egymás segítését. Imáik alatt nemcsak magukért és családjaikért, hanem a magyar nemzetért is sokat imádkoztak. Külön élmény volt az út mentén megtapasztalni, hogy román vidékeken is mindenhol szeretettel fogadták, segítették, de volt olyan is, hogy egy román asszony – látva imádkozni egy útmenti keresztnél a csoportot – hozzájuk csatlakozott és megkérte, hogy ő is mondhassa az ő nyelvén a Miatyánkot. Az utolsó két nap már a székelyföldi keresztaljákkal karöltve haladtak, így a gyergyóalfalvi keresztalja is Csíkkarcfalváig a Mária-úton haladt. Jó volt látni, hogy tisztelettel néztek a zarándokcsoportra több településen, plébániai csoportok, cserkészek kapcsolódtak be a fogadásukba, kürtős kaláccsal várták Csíkrákoson, Csíkszentmiklóson, valamint Csíkdelnén is őket.

Lassan hagyomány, hogy a megérkezés napján a szentmise utáni vacsora keretében tartják az élménybeszámolókat, amelyre idén a tavalyi gyalogos zarándoklat tagjai is eljöttek. Kiosztották a zarándok-okleveleket, amelyek mellé már csak a másnapi pünkösdi búcsú élménye hiányzott.

Épül a Mária-út erdélyi szakasza, és Mária betölti azt utasokkal. Folytatódik a jelzésfestés, a jövőben még több szakaszon lesznek eligazító Mária-út jelzések. A legfrissebbeket, Karcfalva–Csíkszereda, valamint Tolvajos tető–Csíksomlyó szakaszokat már letesztelték a pünkösdi zarándokok.

A Mária-út mentén két szervezett zarándoklat időpontja közeledik. Augusztus 5–15. között Székely János esz­tergom-budapesti segédpüspök fog Szamosújvárról Csíksomlyóra zarándokolni kíséretével. Hamarosan a mi kis Caritas-zarándokcsapatunk is menetkész. A Csíksomlyó–Máriapócs–Mariazell szakaszon 1300 km-t fogunk zarándokolni kerékpáron. Július 6-án a reggeli szentmise után indulunk. Csíksomlyóról, valamint a Mária-kegyhelyről, a Caritasnál végzett munkánkról, az épülő Mária-útról szeretnénk beszélgetni a nekünk szállást adó települések közösségeivel. Népszerűsítő akciónkkal fel szeretnénk hívni a figyelmet az ilyen programokra, családok, kisközösségek kapcsolódhatnak be töltekezni, keresztény értékeket felfedezni. A zarándoklattal célunk magunkra és egymásra figyelni, közeledni a kitűzött cél felé. Ez a közel húsznapos Caritas-zarándoklat tervezete. A Caritas munkatársak közül a jelentkezőkön kívül többen velünk tartanának. Nekik ígérjük, a szívünkben ők is velünk lesznek.