Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A június 3–12. közt X. alkalommal tartott Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) egyik programja az EducaTIFF. Az idén új elemmel gazdagodott: a fiatal filmkritikusok versenyével, amely május 21–június 12. közt zajlott. 

A verseny célja, hogy a fiatalokban kialakítsa, fejlessze a (film)kritikusi készséget. Ösztönzik a diákokat, fogalmazzák meg a véleményüket, álláspontjukat a látottakkal kapcsolatban. A fiatalok könnyen bírálnak amúgy is. Itt azonban ez nem volt elégséges, szükséges volt az érvekkel alátámasztott vélemény.

A verseny két szakaszban zajlott. Az elsőt május 21–29. közt tartották, ekkor nézték meg az elemzésre kijelölt filmeket. Internetes bejelentkezés alapján küldhették be a dolgozatokat. A szervezők arra törekedtek, hogy ösztönözzék a diákokat, hasznosítsák a számítástechnikai ismereteiket is a versenyre való bejelentkezés, a dolgozatok megszerkesztése során.

A második szakasza május 30–június 12. közt volt. A kiválasztott diákversenyzők filmkrónikát írtak a megtekintett filmekről. A beérkezett dolgozatokat szakemberekből álló bizottság értékelte, hármat díjaztak. A legjobb dolgozatokat közlik is, a diákok workshopon vehetnek részt.

A felkészítő szakaszban sok hasznos, érdekes utasítást kaptak a filmkritika összeállításával kapcsolatban. A módszertani tanácsadás mind a tanároknak, mind a diákoknak szólt, filmelemzéssel, filmalkotással kapcsolatos gyakorlati didaktikai anyagot is kaptak. A módszertani utasításcsomag több elemből tevődött össze. Elsősorban megmagyarázták, hogyan kell filmkritikát írni, melyek annak alkotó elemei? Megtanították a szabályokat: meg kell jelölni a film műfaját, megnevezni rendezőjét, a forgatókönyv íróját, az operatőr, világosító, látványtervező, zeneszerző és a szereplők nevét. Érdekesnek tűnt, hogy a jövendő filmkritikusnak elemeznie kell saját viszonyát a filmmel, az abban ábrázolt eseményekkel, megjelölni, melyik szereplő tetszett, mi nem tetszett. Érzékeltetni kell az idő múlását, hogyan fonódik össze a múlt, jelen a jövővel, mi a filmidő és a reális idő viszonya. A jól megírt filmkritika az olvasóhoz olyan ismereteket juttat el, amelyek lekötik és arra ösztönzik, nézze meg az alkotást. Ugyanakkor a filmkritika, krónika és a filmreklám más-más műfaj.

A képzés egy része azzal foglalkozott, hogy a tanulókban tudatosítsa, mit tesz a forgatókönyvíró, a rendező hogyan valósítja meg az elképzeléseit, az operatőr, világosító hogyan segíti. A rendező, szövegkönyvíró, zeneszerző hogyan fogalmazza meg képi formában a mondanivalót. Azt is megbeszélték, mi a
különbség a regény és megfilmesítése között.

A film elsősorban nézőknek készül. A film nézése során a képi, hangi hatások a nézőtől függően különböző reakciókat válthatnak ki. A filmkritikusnak érzékelnie kell ezeket.
A mo­­dellálás folyamán a kételkedés eszközét is felhasználták. A folyamatot figyelő tanárként öröm volt mindezt követni, mert érezni lehetett a mögötte húzódó nemes szándékot. A mozgókép megjelenésével egyre jobban látjuk, a filmelmélet fontos. A múlt század első évtizedeiben több országban már elkezdték iskolában oktatni. A nálunk meglevő hiányt igyekezett ez a kis képzés pótolni, és a módszert népszerűsíteni.

A fiatalok írásait filmes szakemberek elemezték. Nagyon sok dolgozat főleg a film cselekményének leírására korlátozódott, nem felelt meg a filmkritika követelményeinek. Összesen 17 tanuló vett részt a verseny második szakaszában.
A tordai Jósika Miklós Líceum XI-es tanulója, Szakács Géza is továbbjutott, irányító tanára Fodor Dóra. Amint Dan Nastasoiu, az EducaTiff program vezetője elmondta, a tanárok számára biztosított módszertani tanácsok segítséget jelentettek a diákokkal történő filmelemzés során, valamint a filmkritikák megfogalmazásában.