Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

December 24-én állítják fel a karácsonyfát, és ezen az estén ajándékozzák meg egymást a családtagok. Az ajándékozás szokásának eredetét a napkeleti bölcsek történetére vezetik vissza, akik a csecsemő Jézusnak ajándékokkal hódoltak Betlehemben. A karácsonyfa előzménye a pogány (pl. kelta) hagyományokban a termőág, zöld ág házba vitele, valamint a ház és a ház környékének örökzöld ágakkal díszítése. A zöld ágakat gerendára függesztették fel, aranyozott dióval, piros almával, mézesbábbal, szalmafigurákkal díszítették. A diónak rontást űző erőt tulajdonítottak, a gyümölcs a bőség, egészség jelképe, a szalma pedig a betlehemi jászolra emlékeztet. Az első karácsonyfát freiburgi pékinasok állították a város kórházában a 15. században. A hagyományosan pirossal ékesített fenyőfa az életfára, az alma a tudás fájáról szakasztott gyümölcsre emlékeztet, a gyertyák a fény, a nap, valamint Jézus szimbólumai.

A paraszti kultúrában a karácsonyi népszokások közé tartozik a betlehemezés, a paradicsomjáték, a kántálás és az ünnepi vacsora. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt általában vetőabrosznak használták (ebből vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen). Az asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen. Az ételek közül előnyben részesítették azokat, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak. Innen a bab, a borsó, a lencse, a mák, a dió, a hal (a halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon. A fokhagyma az egészséget, a méz (mézesbáb) az élet édességét jelképezte. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson.