Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat

A lelkigyakorlat elemei: napi szentmise, személyes és közös imaidők, naponta beszélgetés a kísérővel, és a lelki utat kísérő teljes csend.

Célcsoport: 18 év fölöttiek

Helyszín: Kolozsvári Manréza Lelkigyakorlatos Ház (Centrul Manreza) http://www.iezuiti.ro/cluj/activitati

Ideje: augusztus 14., csütörtök du. 18 óra – augusztus 18., hétfő reggel 9 óra

Bekerülési költség: 210 RON (kb. 50EUR)

Kísérők: P. Pakot Géza jezsuita atya (Szeged), Trepszker Erika sjc nővér (Szatmárnémeti) és Vormair Emese sa nővér (Marosvásárely)

További tudnivalók és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: augusztus 5.

 

 

Szabadulás a függőségek rabságából

A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program szenvedélybetegeknek és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György (a KASZ lelkésze) vezetésével. Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent Benedek Hotel és Tanulmányi Központ, Csiky-kert 53. szám. Időpont: július 3–6., csütörtök 18 órától vasárnap 13 óráig. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele: valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra. Erre a programra szeretettel várják hozzátartozókat, valamint szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalokat is. Számukra külön csoportot is szervezünk. Részvételi díj: 120 lej/fő. Érdeklődni és jelentkezni György Annamáriánál, a Gyulafehérvári Caritas munkatársánál lehet június 26-ig. Tel: 0737-300-980, e-mail: annamaria.gyöEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Folytatják a beszélgetést

A szatmárnémeti pedagógusokkal februárban megkezdett beszélgetést folytatják június 27-én, délután négy órai kezdettel a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben. Az első, Világiak Irodája által szervezett keresztény pedagógustalálkozó végkicsengése előrevetítette a további fórumbeszélgetések megszervezését és más témákat is felvezetett. Ezek között volt akkor a „pedagógus saját gyermekével való kapcsolata”, melynek apropóján beszélgetnek majd az energiák beosztásáról, a türelemről, a nevelésről. A találkozóra várják a pedagógusok gyermekeit is, ők egy párhuzamos teremben, foglalkozásokon vesznek majd részt. A jelentkezéseket a 0261-715011-es telefonszámon várják, Lepedus István szervezőnél. (Józsa J.)

 

Boldogabb családokért

A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szervezésében július 24–26. között a „Boldogabb családokért iskolai program” keretében képzést tartanak a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban, Székelyudvarhelyen. A Boldogabb Családokért iskolai program 2011-ben indult el a Főegyházmegyénkben. Legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény, illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, a tudatos családtervezés segítése. Növelni szeretnénk az ifjúságban a hitet a harmonikus és boldog családi életet illetően. A program az iskolákban, osztályfőnöki órák keretében zajlik, főként önkéntesekből álló teamek segítségével (keresztény értékrend szerint élő házaspárok, illetve szakemberek, mint például pedagógus, pszichológus, egészségügyi asszisztens stb. közreműködésével). A képzés vezetője: Lepedus István,a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Olyan szentségi házasságban élő házaspárok, illetve szakemberek, mint például pedagógus, pszichológus, orvos stb. jelentkezését várjuk erre a képzésre, akik vállalják azt, hogy a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően legalább egy osztályban (VI. vagy IX. osztályban) három éves ciklusban évi 6–10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy hittanórák keretében. Kérjük a jelentkezőket, hogy hozzanak magukkal plébánosi ajánlást! A képzés csütörtökön délben ebéddel kezdődik, és szombaton vacsorával ér véget. Részvételi díj: 40 lej/fő. Jelentkezni Kertész Marikánál lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen június 15-től. Bővebb információk a 0743152008-as telefonszámon. (Kertész M.)

 

Isten az üzletben?

A vállalkozói tevékenységnek sokrétű gazdasági és etikai követelményeknek kell megfelelnie – áll a megállapítás a Világiak Irodája július 5-i találkozójára való felhívásban. De milyen etika, erkölcs- és elvrendszer érvényesül napjaink pénzvilágában? Jelen van-e Isten az adásban-vételben, az alkuk megkötésében, az üzlettársakhoz, alkalmazottakhoz való viszonyulásban? Többek között erről beszélgetnek majd a vállalkozók számára megrendezésre kerülő, keresztény szellemiségű találkozón, melyet a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben tartanak. A program célja annak megvitatása is, ki hogyan birkózik meg a rá nehezedő nyomással, feszültséggel, elvárásokkal, lelkileg hogyan viseli meg mindez, és hogyan sikerül táplálkoznia hitéből, istenkapcsolatából az üzleti életben való megmaradáshoz? A fórumbeszélgetés meghívott moderátora Miklós Claudiu SJ, a jelentkezéseket a szervező Világiak Irodája 0261-715011-es telefonszámán várják.
(Józsa J.)

 

Kirándulás

A Karitas Alapítvány kilencnapos kirándulást szervez Kézdivásárhely–Balaton–Bécs–Pozsony–Krakkó–Miskolc–Kézdivásárhely útvonalon. Indulás július 19-én. Bővebb felvilágosítást a 0742 546 379-es telefonszámon nyújtanak. (Józsa Zs.)

XVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

Az Erdélyi Magyar Tudományos Műszaki Társaság június 12–15. között szervezte meg Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi Házban a XVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO 2014). A konferencia célja: lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre. A konferencia pénteken egész napos kirándulással kezdődött a Csíksomlyó–Csíkszentdomokos–Borszék–Békási víztározó–Békás szoros–Gyilkos-tó–Csíksomlyó útvonalon. (Józsa Zs.)

 

100 tagú Székely Férfikórus

A100 tagú Székely Férfikórus június 15-én a csíkszépvízi római katolikus templomban és a csíkszeredai unitárius templomban mutatkozott be. Előadták az Estharang (kánon), Éljen, éljen (kánon – A. Salieri), Ave verum corpus (W. A. Mozart) és a Fohász (Erkel Ferenc) című kórusműveket. Zongorán kísérte Filtner Tünde; rendező: Varga István; zenei rendező: Kovács László.
A Székely Férfikórus tagjai a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda – karnagy: László Attila; a csíkborzsovai Római katolikus Férfikórus – karnagy: Bíró Zsolt; a gyergyószentmiklósi Ipartestületi Férfikar – karnagy: Molnár Katalin és a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa – karnagy: Kovács László.
(Józsa Zs.)

 

László Károly színművész gyermekműsora

Sepsiszentgyörgyön a Parnasszus irodalmi önképzőkör júniusi vendége László Károly színművész (Puki bácsi) volt, aki a Mesekaláka szellemében előadással, mesével várta a gyermekeket. Korát meghazudtoló fergeteges bűvészmutatvánnyal, lélekhez szóló versekkel, mesékkel szórakoztatta a kicsiket és szüleiket, tolmácsolva Teréz anya életről szóló üzeneteit… (Józsa Zs.)

Megáldották a zsögödi templomot

Rendhagyó volt a csíkzsögödi Szentháromság-plébániatemplom idei búcsús ünnepe. A vasárnapi szentmisén Tamás József püspök megáldotta a felújított templomot. Közös imádságunk, énekünk töltse be templomunk árkádjait hittel, énekkel és szeretettel, hogy a mindenható Isten kegyelme töltse be életünket – fogalmazott az ünnepi szentmise bevezetőjében Sebestyén Ottó zsögödi plébános. (mariaradio.ro) 

 

Mátyás király-díj Böjte Csaba testvérnek

Budapesten kiosztották június 13-án a Magyar Művészetért díjat, átadták a Zrínyi Ilona, az Árpád fejedelem, a Petőfi Sándor és az Ex Libris díjakat. A Magyar Művészetért 33. gáláján Böjte Csaba ferences atyának ítélték a Mátyás király-díjat. Ex Libris díjat kapott többek között Banner Zoltán művészettörténész Erdélyből, Csíki Hajnal színművész, Marosvásárhelyről. Az ünnepi eseményen felavatták, Böjte Csaba ferences szerzetes pedig megáldotta Mihály Gábor Hunyadi Jánosról készült bronzszobrát a nándorfehérvári győzelem emlékére a Magyar Művészetért Szobor-kertjében. (romkat.ro)

 

Úrnapi búcsú és körmenet Székelyudvarhelyen

Június 19-én, Úrnapja a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület búcsúja volt. Az ünnepi szentmisét együtt mutatta be a kerület papjaival Jakubinyi György érsek. Az ünnepi szónok Bátor Botond pálos szerzetes volt. (mariaradio.ro)

 

Máriaradnára mennek a sekrestyések

Már hagyománynak számít, hogy a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája a nyári szabadságok ideje alatt sekrestyések számára zarándoklatot szervez. Idén július 8. és 10-e között Arad és a Solymosi vár érintésével Máriaradnára utaznak. A zarándoklat jó alkalom arra is, hogy az egyházmegye sekrestyései jobban megismerjék egymást, közösségélményükben erősödjenek. Jelentkezésüket június 25-ig várják a 0261-714955-ös telefonszámán. (Józsa J.)

 

Zarándoklat Szamosújvárra

 

A székelyudvarhelyi Magyar-örmény Kulturális Egyesület vezetősége ebben az évben is zarándoklatot szervez július 5-én, Szamosújvárra, az erdélyi örmények legnagyobb vallásos napjának megünneplésére. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik a szamosújvári örmény templomban. Jelentkezni lehet június 23-ig 0744-695238-as telefonszámon. (mariaradio.ro)