Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Egy falat a léleknek

·   A különféle érdekcsoportok azt szeretnék, hogy az evangéliumi élet üzenete megcsonkítva vagy a másodlagos összetevőkre redukálva jelenjen meg. Ezt nevezik kifacsarásnak és korlátoltságnak is.

·  A gond még nagyobb akkor, amikor épp az evangéliumi élet „képviselői” a lényegi üzenetet a másodlagossal azonosítják és jelenítik meg. Így ők maguk lesznek az evangélium üzenet szívének az elveszejtői.

·  Sajnos nagyon gyakran realistáknak kell lennünk. Nagyon sok esetben nem feltételezhetjük azt, hogy azok, akik hallgatnak bennünket, hogy ismerik a teljes hátterét, mélységét annak, amit mondunk, vagy hogy a szavainkat össze tudják kapcsolni az evangélium lényegi magjával.

· Amikor egy szó, egy beszéd hűséges az evangéliumhoz, az megmutatkozik és vonzóvá lesz. Az evangélium meg arra hív, hogy válaszoljunk Istennek. Nem sztoikus erényről van itt szó, amely vitatkozik, hanem a szeretet erényéről, amely az Istennek adott válasz szolgálatában áll.

·  Sokszor mi, „keresztények” hamis istent és szokásokat adunk tovább, ami valójában nem keresztény. Hűségesek vagyunk valamihez, olyanhoz, ami nem tartalmazza a lényeget. Így tesszük nehézzé az életet, és mások életét rabszolgasággá.

· Sokszor értelmetlenül, céltalanul rohanunk a világ felé. Jó lenne talán éppen lassítani, félretenni az aggodalmaskodást, mert csak így tudunk mások szemébe nézni, csak így tudunk meghallgatni másokat. Ha mellőzni tudjuk a „sürgős” dolgokat, akkor lesz esélyünk, hogy igazi társakra találjunk.

· Gyakran úgy viselkedünk, mintha csak ellenőrök lennénk és nem segítők; mintha vámhivatalban élnénk, és nem atyai házban. Az atyai házba be lehet lépni, ott mindenkinek helye van.

· Irtózunk a bepiszkolódott, megbetegedett, megsérült emberektől, mert nem vagyunk hajlandók feladni a beteges bezártságunkat, a kényelmet, a biztonságunkat. Pedig Jézus ezt mondja: „Ti adjatok nekik enni!” (Mk 6, 37)