Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Márton Áron Szociális Központ udvarán újabb intézményét nyitotta meg a Gyulafehérvári Caritas június 11-én. A Szent Miklós plébánia adományozta épületben a szervezet szociomedikális ágazatának két programja kapott helyet: a gyergyószentmiklósi Caritas Iskola és Mozgáskompetencia Fejlesztőközpont.

A szervezet jó pár éve dolgozik az egyének mozgáskompetenciájának fejlesztése terén. Személyes és csoportos foglakozásokat kínálnak ápolásban dolgozóknak, idős személyeknek, ágyhoz vagy házhoz kötött betegeknek és fogyatékkal élőknek. A fejlesztés a betegeket és egészségeseket egyaránt hozzásegíti ahhoz, hogy meglévő mozgáslehetőségeikkel és képességeikkel hatékonyabban mozogjanak, önállóbb életet éljenek. Ezt a fajta tevékenységet képzett szakemberek terepen, illetve eddig a csíkszeredai és székelyudvarhelyi központokban végezték. A Ca­ri­tas Iskolában pedig ezt és az ehhez hasonló, sok éves tapasztalatból szerzett tudást adják át különféle nonformális és akkreditált képzések formájában. Most a két meglévő központ mellé a harmadiknak a gyergyószentmiklósi Caritas Iskola és Mozgáskompetencia Fejlesztőközpontot is megnyitották az érdeklődők számára.

A jelenlévőket és az új központot Portik-Hegyi Kelemen főesperes áldotta megAz ünnepségen Caritas-mun­katársak és ellátottak mellett jelen volt Mezei János, Gyer­gyó­szentmiklós polgármestere, aki üdvözölte a kezdeményezést. Márton András, a Gyu­la­fehérvári Cari­tas igazgatója beszédében kiemelte, mennyire fontos a segítségre szorulók önállóságának fejlesztése, mert személyes jólétünk elsősorban ettől függ. A felszólalók között volt Heinz Detlef Stäps kanonok, a Rotten­burg-Stuttgarti Egyházmegye világegyházi kérdésekkel foglalkozó főosztályának vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy olyan kezdeményezést támogathattak, amely az egyház szeretetszolgálati feladatát tölti be. A ház felújítása ugyanis a Welt­kirche nagylelkű segítségével valósulhatott meg.

Az ünnepségen ott voltak a szervezet ellátottai, kedvezményezettjei, akik közül Stan Lola és Király Erika megosztották, mit jelent számukra az a gondozás és törődés, amelyben a Caritas-munkatársak részesítik őket. Ezt követően ők voltak azok, akik elvágták a piros szalagot és jelképesen birtokba vették a házat.

Az átadási ünnepség felszólalóinak sorát Portik-Hegyi Kelemen főesperes zárta, aki megáldotta a jelenlévőket és megszentelte a központot.