Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Kitekintő

A Biblia és a gazdaság: szegények és gazdagok a bibliai szövegekben címen szervezik a hit évében a negyedszázados biblikus konferenciát.

A hit évében augusztus 22–24. között megrendezendő konferencia gazdasági témát választott, amikor többek között a szegények és gazdagok helyzetét vizsgálja a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban.

Kevesek előtt ismert, hogy az ókori gazdaságok ún. beágyazott gazdaságok voltak, amelyek polgáraik szükségleteinek kielégítését, és nem a profit termelését tartották fő céljuknak. Az ószövetségi szövetségi törvény is ezt védte isteni parancsokkal, és az ettől eltérő célú adórendszer és kereskedés ellen léptek fel a próféták.

Az Újszövetségben Jézus követői és az ókeresztény egyház az első kapitalista gazdaság, a római birodalom profithajhász gyakorlata által termelt gazdasági hajótörötteket, a város szegényeit karolta fel. A segélyezést Szent Pál a zsidók és a pogány közösségek között is megteremtette. A városi szegények között a profitszerzés és kalmárkodás ellen szervezkedő keresztények nagy tiszteletet vívtak ki, és a keresztény közösségek hálózata a parókia gazdasági menedék is lett a nagyvárosok szegényei számára.

A hit tehát nemcsak közös gondolkodást jelentett, hanem egy élhetőbb és emberségesebb gazdasági közösség létrehozásán munkálkodott. Ezzel a témával foglalkozik idén a konferencia, amelyre eddig mintegy 40 előadó jelezte részvételi szándékát. A szervezés részleteiről, az előadásokról és az előadókról a folyamatosan frissülő honlapon tájékozódhat az érdeklődő az alábbi címen: http://www.regio10.hu/xxv-biblikus-konferencia/.

Az előadások többsége magyar nyelvű, az előadások hanganyagát rögzítik, és később néhány előadásrészlet az interneten is elérhető lesz.

A konferencián adják át az alapító jelenlétében a Gnilka-díjat dr. Jutta Hausmann és dr. Peres Imre professzoroknak. Az elmúlt 24 évben a konferenciának 3448 látogatója volt, 322 előadás hangzott el, és 141 külföldi professzor előadóként jelent meg.

A konferencia időpontja: 2013. augusztus 22–24., helyszíne: Gál Ferenc Főiskola, H–6720 Szeged, Dóm tér 6. sz., információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A konferencia védnökei: dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, dr. Joachim Gnilka, dr. Szuromi Szabolcs rektor (PPKE).