Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

A keresztény élet nem azt jelenti, hogy „békében vagyunk az örökkévalóságig”, hanem azt, hogy kimegyünk a világba, és hirdetjük Jézust, aki azért jött, hogy kiengesztelje az embereket az Atyával. A keresztény élet nem abból áll, hogy visszahúzódunk egy sarokba, és kialakítunk magunknak egy olyan utat, amely kényelmesen elvezet minket a mennybe. Ezzel szemben a keresztény élet egy olyan dinamizmus, amely arra ösztönöz, hogy kilépjünk az útra és hirdessük Krisztust, aki kiengesztelt bennünket Istennel, aki „bűnné tette értünk” Jézust. A megszokott mély értelmű és közvetlen érvelésével Ferenc pápa ez alkalommal a Korinthusiakhoz írt 2. levél részletéről elmélkedett, amelyet a napi olvasmány kínált fel. Ebben a néhány sorban Szent Pál ötször említi a „kiengesztelődés” szót. Úgy teszi ezt, hogy váltogatja stílusát: először erővel, majd gyengéden szól. Először buzdít, majd szinte térden állva könyörög, hogy Krisztus nevében engesztelődjünk ki Istennel.

Mit jelent a kiengesztelődés? – tette fel a kérdést a szentatya. Venni egy kicsit innen is és onnan is, aztán egyesíteni ezeket? Nem! A valódi kiengesztelődés az, amikor Isten Krisztusban magára vette bűneinket, „bűnné tette értünk” önmagát. Amikor például gyónni megyünk, nem arról van szó, hogy elmondjuk a bűnt és Isten megbocsát. Nem, nem ez! – hangsúlyozta a pápa –, hanem Jézus Krisztussal találkozunk, és ezt mondjuk neki: „Ez a tiéd és én újra bűnt követek el”. Ez tetszeni fog neki, mert ez volt a küldetése: bűnné tette értünk magát, hogy megszabadítson bennünket. Ez a jézusi megváltás szépsége és botránya. Egyben misztérium is – tette hozzá a pápa –, amelyből Pál lelkesedését meríti, amely arra ösztönzi, hogy tovább haladjon előre és mindenkinek ismételje újra és újra a csodálatos dolgot, Isten szeretetét, aki fiát adta halálra értünk. Mégis fennáll az a veszély, hogy sosem érkezünk el ehhez az igazsághoz, amikor egy kicsit leértékeljük a keresztény életet, betartandó dolgok listájává alacsonyítva azt, és ez által elveszítve a benne levő szeretet tüzét és erejét – mutatott rá Ferenc pápa egyik szentmiséjében.